Belföld

150 millió forint közpénzből mérték az önkormányzatok a Fidesz népszerűségét

A hvg.hu birtokába került száznál is több dokumentum megyei jogú városok közvélemény-kutatási szerződéseiről. Ezekből kiderült, hogy a 2011. május és 2018. január között készült kutatások nagyjából 150 millió forintba kerültek, viszont elkészítésük valószínűleg nem a helyi önkormányzatnak voltak fontosak.

Budapest II. kerületében a vizsgált időszakban több szerződést is kötöttek, a 2017. májusi kutatás 3,9 millió forintba került a kerületnek, a felmérést pedig a Nézőpont intézettel készíttették el. Többek közt azokra a kérdésekre keresték a választ, hogy a lakosok elégedettek-e a miniszterelnök munkájával, szeretnék-e, hogy megbukjon a kormány, vagy melyik pártra szavaznának.

A IX. kerületben tagadták, hogy ehhez hasonló szerződést kötöttek volna, viszont a lap birtokába került egy kérdőív, aminek fejlécéből kiderült, hogy egy tavalyi kutatás a kerületben például a miniszterelnök, Gyurcsány Ferenc és Vona Gábor népszerűségét vizsgálta, de szerették volna megtudni, mennyire ismert és népszerű ezen kívül Soros György is.

Debrecenben 2014 februárja és 2016 novembere között tíz kutatást is készítettek összesen 23 millió forintért. Három felmérés a kormány és Kósa Lajos népszerűségét is mérte, pedig Kósa már ekkoriban nem volt a város polgármestere, hanem a Fidesz-frakció vezetése előtt állt. A kutatásból kiderült, hogy a volt polgármester 6,1 átlaggal a legnépszerűtlenebb fideszes, pedig szimpátiaátlaga 2010-ben még 8,0 volt.

A vizsgált időszak szerződéseinek összértéke 157 millió 104 ezer 506 forint, az önkormányzatok ennyit költöttek azokra a felmérésekre, amiknek több kérdése nem helyben, hanem Orbán Viktornak voltak fontosak. A kérdések között több helyen szerepelt, hogy

  • Legyőzhető-e a Fidesz, ha össszeáll az ellenzék?
  • Szavaznának-e az emberek egy független jelöltre a Fidesz ellenében (ahogy tették azt Hódmezővásárhelyen)?
  • Mit gondolnak az emberek Soros Györgyről?

Az ezekre adott válaszok hiába a miniszterelnöknek fontosak, az önkormányzatok közpénzt költöttek rá. Az adatigényléseket az LMP XVIII. kerületi képviselője, Kassai Dániel nyújtotta be, aki azt mondta, aggályosnak tartja, hogy kerületi vagy megyei jogú városi önkormányzatok közpénzek millióit költik olyan politikai erőviszonyokat felmérő kutatásokra, ami nem önkormányzati feladat.

Az biztos, hogy ez erkölcsi aggályokat vet fel, hiszen ezen közvélemény-kutatásokat pár kivételtől eltekintve nem ismerhette meg egy ellenzéki helyi képviselő sem, mivel a helyi önkormányzati költségvetések bújtatott soraiban, például egyéb kommunikáció címén fizették ki a kutató cégeket, és a kutatások címéből sem lehetett rájönni, hogy itt igazából a pártok, a helyi és országos politikusok népszerűségének felmérése a cél

– tette hozzá.

Az LMP politikusa az ügyben feljelentést tesz az Állami Számvevőszéknél.

Kiemelt kép: MTI Fotó/Sóki Tamás

Ajánlott videó

Olvasói sztorik