Közélet

Ónodi-Szűcs szerint a szocialisták miatt rosszak az egészségügyi adatok

Egy brit orvosi szaklapban védte a kormány intézkedéseit az államtitkár.

Egy neves, nagy múltú orvosi lapban, a The Lancetben írtak arról két hete szerkesztőségi véleménycikket, hogy a magyar gazdasági növekedés eredményei nem látszanak az emberek egészségén – bár lenne a kormánynak lehetősége, hogy javítson az egészségügy helyzetén, mégsem teszi. A cikk szerint a magyar példa mutatja meg, mire számíthatnak más országok, ha a populizmus fontosabb az egészségügynél. A rendszer alulfinanszírozott, amiért a magyar lakosság az egészségével fizet – idéztük korábban.

Erre a cikkre reagált ugyancsak a The Lancetben Ónodi-Szűcs Zoltán, az egészségügyért felelős államtitkár. Szerinte a cikk megállapításai félretájékozódásból és fontos tények figyelmen kívül hagyásából fakadnak.

Ónodi-Szűcs azt írja, Orbán Viktor 2010-es hatalomra jutása óta intézkedést tettek az egészségtelen élelmiszerek fogyasztásának visszaszorítására, közegészségügyi termékadót vetettek ki az egészségtelenül magas cukor- és sótartalmú élelmiszerekre, ami jelentősen csökkentette fogyasztásukat.

Azt is felidézi az államtitkár, hogy Orbán Viktor 2013-ban WHO-kitüntetést kapott a dohányzásellenes törvény miatt, ami egyebek mellett megtiltotta a dohányzást a nem lakócélú zárt helyeken, és dohányboltokba szorította vissza a dohánytermékek eladását.

Szerinte a közegészségügy érdekében való befektetés a kormány részéről az is, hogy a nemzeti tantervben növelték a kötelező testnevelésórák mennyiségét, és országszerte nyilvános sportlétesítményeket hoznak létre.

Szerinte 5-10 év után mutatkoznak meg az egészségpolitikai döntések eredményei, és amit a 2015-ös adatokban látunk, az az előző nyolc év szocialista vezetésű kormányainak eredményét tükrözi. Azt írja, 2006-2010 között a GDP 7,3 százalékát fordították egészségügyre, 2016-ban 7,6 százalék volt ez az arány, most pedig 546 milliárd forinttal többet fordít egészségügyre a kormány, mint 2010-ben, és idén 7,9-8 százalék lesz a GDP-arányos ráfordítás.

Ónodi-Szűcs szerint a The Lancet szerkesztőségi véleménycikke ezeket az adatokat nem közölte, és ha azzal akarnak érvelni, hogy a magyar kormány az állítólagosan populista agendáját az emberek egészsége elé helyezi, azt valódi tényekkel kellene alátámasztania. Valójában az Orbán-kormány 32 százalékkal többet fordít egészségügyre, mint az előző kormány – zárta válaszát.

(Kiemelt fotó: 24.hu / Neményi Márton)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik