Belföld

Fizethetünk az EU-nak az elmaradt rákszűrés miatt is

Hatmilliárdot kérhet vissza az unió, mert nem indult el a vastagbélrák szűrése. Az egészségügyi államtitkár cáfol.

A Hír TV birtokába került belső levelezés szerint az ingyenes szűréseknek ősszel kellett volna elkezdődniük, hogy teljesüljön a vállalás, de február végéig állítólag egy szűrés sem valósult meg az uniós pénzből. Az uniós fejlesztésekért felelős államtitkár, Schanda Tamás hivatalosan figyelmeztette a tiszti főorvosi hivatalt vezető Szentes Tamást, hogy elveszhet az uniós támogatás a késedelem miatt.

Az egészségügyért felelős államtitkár, Ónodi-Szűcs Zoltán (képünkön) ugyanakkor azt mondta, a konkrét számokat nem ismeri, de butaság, hogy egyetlen szűrés se lett volna,

mert folyik a szűrés az egész országban, egyébként is… (…) a V4-eken belül csak Magyarországon van mind a három szűrésfajta, tehát sehol máshol nincs az, ami Magyarországon megtalálható, hogy mind a méhnyakrákszűrés, mind az emlőrákszűrés, mind a vastagbélrákszűrés működik.

Korábban Balog Zoltán azt mondta, Magyarországon évente tízezer embernél diagnosztizálnak vastagbélrákot, ötezren meg is halnak, ezzel Európában az első, világszinten a negyedik helyen áll az ország a betegség miatti halálozásban.

Az a célunk, hogy az új szűrési programnak a bevezetésével ezt a halálozást tíz százalékkal csökkentsük. Ez évente azt jelenti, hogy ötszáz embernek az életét lehetne megmenteni akkor, hogyha komolyan veszi a lakosság ezt a szűrőprogramot, és sikerül úgy szervezni, ahogy ezt mi terveztük.

Erre komoly források állnak rendelkezésre, az EU-s forrásokból 6,57 milliárd forint – mondta el Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere.

Drámai magyar adatok: évente ötezren halnak meg vastagbélrákban
Évente tízezer új megbetegedést diagnosztizálnak.
Most is százezer olyan ember él köztünk, aki tíz éven belül vastagbélrákos lesz
Egyre több fiatalt diagnosztizálnak az eddig kifejezetten az 50 év felettiek betegségének tekintett vastagbélrákkal. Évi több ezer halál elkerülhető lenne.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik