Közélet

Nyugdíjemelés: néhány éven belül nagy baj lehet

Ha a nyugdíjakat évente átlagosan 3 százalékkal növelik, az átlagbérek viszont 12-15 százalékkal nőnek, jelentősen leszakadhat a nyugdíjak vásárlóereje.

Ha a nyugdíjakat évente átlagosan 3 százalékkal növelik (a kötelező nyugdíjemelés az infláció mértékével történik), az átlagbérek viszont 12-15 százalékkal nőnek, akkor már néhány év alatt is jelentősen leszakadhat a nyugdíjak vásárlóereje – erről beszélt Farkas András nyugdíjszakértő a KlubRádióban a napi.hu cikke szerint.

Farkas hozzátette: tavaly a nyugdíjakhoz képest minimum négyszer olyan gyorsan nőttek a fizetések és az előrejelzések szerint idén is körülbelül ugyanekkora lesz a bérdinamika. A szakértő szerint a nyugdíjasok számára csak az inflációval megegyező mértékű emelés az, ami biztos. A nyugdíjprémium csak akkor jár, ha 3,9 százaléknál magasabb a gazdasági növekedés üteme, a különféle politikai indíttatású juttatások – például Erzsébet-utalvány – pedig inkább csak a választási kampány járulékos “ajándékai” voltak.

Az öregségi nyugdíjasok létszáma 2,1 millió körüli és van további 5-600 ezer ellátott, aki szintén a társadalombiztosítástól kap valami egyéb juttatást – mondta Farkas András. Ez a társadalmi csoport olyan hatalmas méretű vásárlóerőt képvisel, akkora keresletet támaszt, ami a GDP-növekedés egyik alapvető pillére.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik