Gazdaság

„Az Erzsébet-utalvány választási ajándék, nem lesz tőle magasabb a nyugdíj”

Miért nem kaphatnak készpénzt a nyugdíjasok, ha az utalvánnyal sok az adminisztráció és milliárdos pluszköltséget jelent?

Nagyot változott a cafeteria-rendszer 2017-ben, azonban a munkáltatóknak és munkavállalóknak is előnyös könnyítés arculcsapás volt az Erzsébet Utalványforgalmazó Zrt.-nek. Több tízmilliárdos bevételtől esett el a forgalmazó cég miután a kormány úgy döntött, hogy  a kedvezményes adózás alá tartozó Erzsébet étkezési utalványok helyett hasonló értékhatárral készpénzt is kaphatnak a dolgozók.

Jelentős változások történtek a  Központi Statisztikai Hivatalnál (KSH) is: míg 2016-ig havi bontásban közölték, hogy milyen értékben vásároltak és váltottak be Erzsébet-utalványt, amint élesedett a cafeteria-rendszer átalakítása, a részletes statisztikák is eltűntek. De a forgalmazó cégnek nem kellett aggódnia, amit a kormány az egyik kezével elvett, azt a másikkal visszaadta: a nyugdíjasokat fejenként tízezer forintos Erzsébet-utalvánnyal lepték meg, először 2016 decemberében, majd tavaly decemberben és harmadik alkalommal idén, éppen a választások elé időzítve a gesztust.

Öt hónapon belül kétszer is nagy értékben vásárolt az állam utalványokat, ez az Erzsébet Utalványforgalmazó Zrt.-nek 50 milliárdos pluszt, az utalványos piac nagyjából harmadát jelenti. A kormány azzal, hogy az Erzsébet-utalvány mellett döntött, körönként nagyjából 2,1 milliárdos hasznot generált a cégnek.

Egy nyugdíjas mutatja a Magyar Posta Zrt. munkatársa által kézbesített Erzsébet-utalványokat Budapesten 2016. december 13-án
Fotó: Balogh Zoltán / MTI

A korlátozott felhasználás gúzsba köti a nyugdíjast

Az Erzsébet-utalványoknak a kereskedők is örülnek – válaszolta érdeklődésünkre Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára.

Bár az Erzsébet-utalványok plusz adminisztrációt és a visszaváltáskor költséget is jelentenek a kereskedőnek az eladóhelyi jutalék miatt, jelentősebb részüket nálunk költik el. Feltehetően a készpénzes juttatások miatt kisebb Erzsébet-utalvány piacot pótolhatja ez a lépés

– tette hozzá.

Az Erzsébet-utalvány választási ajándék, nem lesz tőle magasabb a nyugdíj

– válaszolta Némethné Jankovics Györgyi arra a kérdésre, hogy az érintettek a készpénzt hasznosabbnak tartanák-e. A Magyar Nyugdíjasok Egyesületeinek Országos Szövetségének (NYOSZ) vezetője szerint

a készpénzt arra költjük, amire akarjuk, az Erzsébet-utalványt pedig arra, amire lehet. Most, a választások előtt megkapjuk, de nem számít bele a nyugdíjalapba, így csak alkalmi gesztus.

Az utalvány legkisebb címlete 1000 forintos, így azok, akik ennél kisebb értékben szeretnének költeni, át kell ütemezniük az élelmiszer beszerzését. Mint mondja: ez apróságnak tűnik, de azon túl, hogy gyógyszerre vagy számlákra nem lehet fordítani a kormány ajándékát, még a vásárlás volumenében is alkalmazkodniuk kell. A NYOSZ vezetője úgy látja, hogy az utalványok és a szintén csak alkalmi nyugdíjprémium bár méltánylandó, az év eleji kötelező nyugdíjemelésnél nem számítanak bele abba az összegbe, amiből a korrekciót elvégzik, így az alapproblémát nem oldják meg.

Márpedig a Publicus Intézet felmérése szerint a nyugdíjasok több mint fele csak komoly lemondásokkal, vagy önállóan egyáltalán nem tud megélni a nyugdíjából. A megkérdezettek háromnegyede szerint az alacsonyabb nyugdíjakat jobban kellene emelni, mint a magasabbakat, nyolcvan százalékuk pedig egyetértene a 13. havi nyugdíj bevezetésével. Kétharmaduk szerinta a költségvetésbe beleférne egy plusz havi nyugdíj finanszírozása.

Kiemelt kép: Mohai Balázs / MTI

Ajánlott videó

Olvasói sztorik