Kultúra
A II. Hét Domb filmfesztivál sajtótájékoztatója

Újra bíróság elé állítják Koltai Róbert adócsalással vádolt fiát

24.hu
24.hu

2018. 04. 27. 09:07

Az elsőfokú eljárás megismétléséről döntött az ítélőtábla P. Koltai Gábor filmproducer ügyében.
Korábban a témában:

A birosag.hu honlapon közzétett ítéletben azt írták: „K. G. vádlott” és társai ellen költségvetési csalás bűntette és más bűncselekmény miatt indult büntetőügyben csütörtökön hirdettek ítéletet – írja az MTI.

A másodfokú bíróság a Fővárosi Törvényszék ítéletét az ötödrendű vádlottnál helybenhagyta, a hetedrendű vádlott esetében megváltoztatta, és a vele szemben kiszabott 10 hónap börtönbüntetés próbaidejének tartamát 3 évről 2 évre mérsékelte. A többi vádlottal – köztük P. Koltai Gáborral – szemben az elsőfokú ítéletet hatályon kívül helyezte és az elsőfokú bíróságot új eljárásra utasította.

A büntetőeljárás 2010-ben indult, P. Koltai Gábor több hónapot töltött előzetes letartóztatásban. Az ügyészség 2013-ban emelt vádat az ügyben, a büntetőper pedig 2014-ben kezdődött meg. Az ügyészség többször módosította a vádat, és az eljárás során több vádiratot egyesítettek.

Az ügyészség szerint P. Koltai Gábor és megvádolt társai 2008 és 2010 között angol nyelvű 3D-s animációs filmek gyártásával, illetve filmes jogok átruházásával kapcsolatos fiktív – tényleges ráfordításokat többszörösen meghaladó – számlákkal és fiktív gyártási láncolattal külföldi off-shore cégeken keresztül összességében többmilliárdos áfacsalást követtek el.

Tavaly májusban a Fővárosi Törvényszék az ügyben megvádolt kilenc ember közül ötnek a bűnösségét mondta ki költségvetési csalás és más bűncselekmények miatt. Mind felfüggesztett, 10 hónap és 2 év közötti szabadságvesztést kaptak, továbbá volt, akit többmilliós pénzbüntetéssel is sújtott a törvényszék.

Az ítélőtábla csütörtöki döntése szerint az ötöd- és hetedrendű vádlott esetében az elsőfokú ítéleti rendelkezések jogerőre emelkedtek. A tanács elnöke szerint viszont az elsőfokú bíróság ítélete a további vádlottakat érintően felülbírálatra nem alkalmas. Azt írták: két vádlott tekintetében az elsőfokú ítélet feltétlen hatályon kívül helyezésével járó eljárási szabálysértés valósult meg. Ugyanis – mint írták – a

büntetőeljárási törvény értelmében feltétlen hatályon kívül helyezési ok, ha a tárgyalást olyan személy távollétében tartották meg, akinek a részvétele a törvény értelmében kötelező.

További öt vádlottat, köztük P. Koltai Gábort érintően az elsőfokú bíróság által megállapított tényállás hiányos, részben a feltárt bizonyítékok teljes körű értékelésének, részben a tényállás tisztázásához szükséges további bizonyítás felvételének elmulasztása (felderítetlenség) miatt.

Ennek következtében az ítélet oly mértékben megalapozatlan, amely megalapozatlanság a másodfokú eljárásban nem küszöbölhető ki, tehát az elsőfokú eljárás megismétlése szükséges

– közölte az ítélőtábla.

A Fővárosi Ítélőtábla ítélete ellen további fellebbezésnek nincs helye – írták.

Kiemelt kép: Koltai Róbert (MTI Fotó/Balogh Zoltán)
vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

AACHEN, GERMANY - JANUARY 22: German Chancellor Angela Merkel and French President Emmanuel Macron sign the Aachen Treaty on January 22, 2019 in Aachen, Germany. The treaty is meant to deepen cooperation between the countries as a means to also strengthen the European Union. It comes 56 years to the day after then German Chancellor Konrad Adenauer und French President Charles de Gaulle signed the Elysee Treaty, or Joint Declaration of Franco-German Friendship. (Photo by Sascha Schuermann/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.