Közélet

Kiengedik Gyárfás Tamást

Előzetes letartóztatás helyett házi őrizetbe kerül a Fenyő János megöletésével gyanúsított vállalkozó.

Ha csak ideiglenesen is, de fellélegezhet Gyárfás Tamás, akit kedden vettek őrizetbe, és emberölésre való felbujtással gyanúsítják a húsz évvel ezelőtti Fenyő-gyilkosság ügyében. Gyárfás és ügyvédje, Bánáti János panasszal élt az őrizetbe vétel és a gyanúsítás ellen is.

A Fővárosi Főügyészség a gyanúsított által bejelentett panaszokat elbírálta, és döntött a kényszerintézkedés indítványozása kérdésében is.

„A nyomozó hatóság az ügyben Gy. Tamást felbujtójként, előre kitervelten elkövetett emberölés bűntettének megalapozott gyanúja miatt hallgatta ki gyanúsítottként, majd az őrizetbe vételéről döntött. A terhelt a gyanúsítás, valamint a bűnügyi őrizet elrendelése ellen is panaszt jelentett be. A Fővárosi Főügyészség a rendelkezésre álló bizonyítékok alapján megállapította, hogy a gyanúsított terhére rótt bűncselekmény megalapozott gyanúja egyértelműen fennáll, és kihallgatásakor a bűnügyi őrizetbe vétel törvényi feltételei is megállapíthatóak voltak, ezért a gyanúsítotti kihallgatás, valamint őrizetbe vétel törvényes és megalapozott volt. A főügyészség ezért a panaszokat elutasította” – közölte Ibolya Tibor főügyész.

Az egyik legfontosabb kérdés az volt, hogy kezdeményezik-e Gyárfás előzetes letartóztatását. A Fővárosi Főügyészég szerint enyhébb kényszerintézkedés is elég, így a gyanúsított előzetes helyett házi őrizetbe kerülhet.

„A Fővárosi Főügyészég a rendelkezésre álló adatokat megvizsgálva megállapította, hogy a terhelttel szemben személyi szabadságot korlátozó kényszerintézkedés elrendelése szükséges és indokolt. A legsúlyosabb kényszerintézkedés, nevezetesen az előzetes letartóztatás helyett azonban a főügyészség a gyanúsított házi őrizetének elrendelésére tesz indítványt, nyomkövető technikai eszköz alkalmazása mellett. A főügyészség álláspontja szerint ugyanis különösen a gyanúsított személyi körülményeire, eddigi életvezetésére, valamint arra is, hogy a nyomozó hatósággal együttműködő magatartást tanúsított, az előzetes letartóztatással elérni kívánt célok ezzel az enyhébb kényszerintézkedéssel is biztosíthatók. A Budai Központi Kerületi Bíróság nyomozási bírája a kényszerintézkedés elrendelésének kérdésében a holnapi napon hoz döntést”  – közölték.

MTI Fotó: Mihádák Zoltán

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik