Közélet választás 2018
Budapest, 2018. március 11.
A pénzügyi tárca miniszter-várományosaként bemutatott Mellár Tamás közgazdász az MSZP-Párbeszéd árnyékkormánya tagjainak bemutatóján a fõvárosi Loffice Cloud rendezvényterében 2018. március 11-én.
MTI Fotó: Balogh Zoltán

Mellár: A választás az ellenzék leváltásáról szólt

D. Kovács Ildikó
D. Kovács Ildikó

újságíró. 2018. 04. 18. 08:17

Legrosszabb álmában sem gondolta volna Mellár Tamás, hogy Orbán Viktor újra kétharmadot szerez. Az új Országgyűlés egyetlen független képviselője erről a Népszavának adott szerdai interjújában beszélt. Szerinte ha az ellenzék összefogott volna,

akkor az mozgósított volna olyan választókat, akik most épp azért nem szavaztak, mert nem láttak esélyt a Fidesz megbuktatására, emellett az összefogás megszólította volna azokat a bizonytalanokat, akik nem tudván választani az egymással vitatkozó, összevissza beszélő, manőverező ellenzéki pártok között, és inkább a Fideszt ikszelték be.

A közgazdász, akadémikus korábban úgy vélte, hogy a választás tétje az Orbán-kormány leváltása, ám utólag már inkább azon az állásponton van, hogy az ellenzék leváltásáról szólt. Szerinte ezt bizonyítja a legutóbbi budapesti vagy pécsi tüntetés is.

A demonstrálók már tényként kezelték, hogy a Fidesz elzavarásához előbb az ellenzéket kell leváltani.

Az interjúból kiderül, hogy Mellár Tamásnak van terve arra, hogyan lehetne leváltani a Fideszt: az ellenzéknek meg kell szervezni a maga civil hátországát.

Létre kell hoznunk olyan a szabadságért, a demokráciáért, a közös jövőnkért dolgozó köröket, amelyek rendezvényeket tartanak a legkisebb falvakban is, és ott beszélnek az ország gazdasági helyzetéről, az egészségügyről, az oktatásról, a menekültkérdésről. Őszintén, érthetően a valóságot elmondva, hogy Pista bácsi és Mari néni ne csak a közszolgálati tévé és rádió hazugságaiból ismerje meg a világot.

Hozzátette: Orbán Viktort ugyan nem kedveli, de azt elismeri, hogy 2002-től óriási munkát végzett a civil társadalom meggyőzése érdekében. Ezt a mostani ellenzék sem úszhatja meg.

Mindent elölről és alulról kell kezdeni. Ha nem tesszük meg, akkor a Fidesz újra és újra nyerni fog. Mindaddig amíg a gazdaságunk össze nem omlik. Ez nincs annyira messze, de jó lenne nem kivárni azt az időt, és inkább előbb, választáson megbuktatni a kormányt.

Mellár Tamás szerint semmi értelme a szavazatok újraszámlálását vagy új választást követelni, néhány kardinális kérdésben viszont meg kell törni a kormány akaratát.

Ki kellene harcolni, hogy a közszolgálati tévé és a rádió naponta legalább két órán át adjon szót az ellenzéknek, a kormány által irányított megyei lapok pedig adjanak napi egy oldalt az ellenzéki pártoknak és köröknek. Ezt addig kell követelni, amíg meg nem kapjuk.

Ezen kívül ki kell harcolni, hogy Magyarország csatlakozzon az Európai Ügyészséghez, enélkül ugyanis nem fogják kivizsgálni a kormánykörökhöz köthető visszaéléseket.

Addig kell a parlament elé vonulni, amíg nem csatlakozunk ehhez az uniós ügyészséghez, és addig, amíg a kormány nem állítja le a Paks II. beruházást, ami drága, felesleges, veszélyes és elképesztően nagy korrupcióra ad lehetőséget. Ha látja a kormány, hogy a százezrek követelnek valamit, akkor meghátrál, és ez erősíti az ellenzéket és azt érzést, hogy nem kell félni, van esélyünk tenni az országért, a jövőnkért.

Az interjúban a politikus kijelentette, hogy egyik párt frakciójába sem fog beülni a parlamentben és az sem fogja zavarni, hogy emiatt akár hetekig kell várnia arra, hogy interpellációt nyújtson be.

A munkám során főleg azzal a jogosítvánnyal szeretnék élni, hogy betekinthessek a nemzeti intézmények – az MNB, az ÁSZ, az államkincstár vagy a KSH – működésébe. (…) Ha visszaélést találok, megteszem a megfelelő lépést, és sajtótájékoztatót tartok a parlamentben,

jelentette ki, hozzátéve azt is, hogy már 15 szakember ajánlotta fel ingyenes segítségét az ellenőrző munkához.

Kiemelt kép: MTI/Balogh Zoltán

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

A video grab from footage broadcast by the UK Parliament's Parliamentary Recording Unit (PRU) shows Britain's Prime Minister Theresa May as she speaks in the House of Commons in London on January 15, 2019, before MPs vote on the government's Brexit deal. - Parliament is to finally vote today on whether to support or vote against the agreement struck between Prime Minister Theresa May's government and the European Union. (Photo by HO / PRU / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT " AFP PHOTO / PRU " - NO USE FOR ENTERTAINMENT, SATIRICAL, MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.