Közélet

Jöhetnek a perek a Figyelő feketelistája miatt

Farkas György
Farkas György

újságíró. 2018. 04. 18. 14:27

Jogsegélyt ajánl a TASZ és a Helsinki Bizottság a lajstromozottaknak.

A jogvédő szervezetek ingyen segítik azokat, akik a rossz időket idéző, állítólagos „Soros-zsoldosokat” listázó cikkért jogi úton szeretnének elégtételt venni. Mint írták, az eset megítélése jogilag nem egyszerű. A listán szereplők egyéni körülményei alapján eltérő lehet a per sikere, mert más egy közszereplő, egy irodai alkalmazott és egy már elhunyt személy örököseinek jogérvényesítési lehetősége is.

Szerintük a Figyelő valótlanul állította, hogy a listán szereplők Soros György  akaratának végrehajtásán dolgozó zsoldosok lennének, az pedig sértő, hogy  az állami propagandagépezet szereplője kétségbe vonta, hogy a listázottak (egyetemi oktatók, kutatók, szociális munkások, jogvédő szervezetek munkatársai) nem szabad akaratukból cselekednek.

Ez a kormány és a kormánypártok által hangoztatott azon elképzelés része,  miszerint a listán szereplők a nép ellenségei, akik az ország és a magyarok ellen tevékenykednek.

A Figyelőben megjelent valótlan közlés miatt személyiségi jogi per indítható.

A Magyar Helsinki Bizottság és a Társaság a Szabadságjogokért ugyanakkor emlékeztet rá, hogy mint minden pernek, ennek is vannak kockázatai, az elvesztett pernél a költséget a felperesek viselik. Sőt, a pert indítók akár nevesített lejárató cikkekkel is szembesülhetnek később. Ezért az, aki élne a jogsegéllyel, személyesen és részletesen tájékoztatják a kockázatokról a két jogvédő szervezet ügyvédei. Aki élne a felajánlott lehetőséggel az  a listazottak@gmail.com e-mail címen jelentkezhet május 2-ig.

Budapest, 2017. október 20.
Schmidt Mária, az 1956-os emlékév kormánybiztosa, a Terror Háza Múzeum fõigazgatója a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány Közösen Európa jövõjéért - Antikommunista szabadságküzdelmek 1956 címû konferenciáján a Várkert Bazárban 2017. október 20-án.
MTI Fotó: Mónus Márton
Schmidt Mária is Soros pénzén kutatott
A Figyelő tulajdonosa több ösztöndíjat is kapott a Soros György alapítványától.
vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.