Közélet

Az MTA is beleszállt a listázó Figyelőbe

Figyelő
Figyelő
A tudományos akadémiának is sok volt Schmidt Mária lapjának őrülete.

Öt napot kellett rá várni, hogy a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) is felocsúdjon, és elítélje a Figyelő listázását. Emlékezetes történet volt, hogy a kormányközeli hetilap nívótlan cikkszerűségben sorolta fel azokat, akiket Soros-zsoldosnak nevezett: civil szervezetek tagjait és a kormány ellen felszólalókat.

Schmidt Máriáék megszülték a Soros-zsoldos listát: halottak is vannak rajta
A Figyelő nem tökölt sokat: közölték lényegében válogatás nélkül egy csomó ember nevét.

Így kerültek a kapkodva összecsapott listára halottak és az első Orbán-kormány egyik minisztere is. Az MTA a tudományos megszólalók közt sokadikként közölte, rossz emlékű a magyar történelemben az ártó listázás. Az Index idézi a teljes közleményt:

Egy országos hetilap olyan cikket közölt, amely a Magyar Tudományos Akadémia egyes hazai és nemzetközi megbecsülésnek örvendő, élő és már elhunyt tagjait és köztestületi tagjait, köztük a magyar és a nemzetközi tudomány kiemelkedő képviselőit egy „spekuláns embereiként” tüntette fel egy listán.

Az MTA elnöksége 2018. április 17-ei ülésén egyhangúlag kifejezte azt a véleményét, hogy elfogadhatatlannak tartja a magyar történelemben különösképpen rossz emlékű, ártó listázások gyakorlatát.

(Kiemelt kép: Figyelő)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik