Közélet választás 2018
Fotó:24.hu/Karancsi Rudolf

Kiderült, milyen miniszterei lennének Vona Gábornak

24.hu
24.hu

2018. 03. 18. 17:35

11+1 tárcával készül Vona a kormányalakításra, amihez azért a Fidesznek is lesz még pár szava. Pláne, hogy a Jobbik nem akar semmilyen formában összefogni se velük, se az MSZP-DK balod tengellyel. Az LMP még szóba jöhet.
Korábban a témában:

A Jobbik szakpolitikai kormányzásra készül – közölte Vona Gábor, a párt miniszterelnök-jelöltje vasárnap Budapesten, ahol 11 plusz 1 tárcát nevesített az általa tervezett kormányzati struktúrában.

Neveket csak a választás után kíván mondani, azonban nem pártpolitikai és kommunikációs kormányzást szeretne, hanem a szakterülethez értő szakemberekre bízná a tárcákat. A pártpolitika lépjen vissza kettőt – fogalmazott a Jobbik elnöke hozzátéve, szakmai konszenzusra törekednek, és figyelembe vennék az ellenzék, az érdekképviseletek és a civil szféra felvetéseit is.

Újra lenne Miniszterelnöki Hivatal

Kifejtette, klasszikus tárcaszerkezetben gondolkodnak és 21. századi kormányzásra készülnek. 11 minisztériumot hoznának létre és plusz egyként felállna egy miniszterelnöki hivatal, élén egy hivatalvezetővel. Miniszterelnökként egy általános és egy uniós ügyekért felelős helyettest szeretne. A hivatal végezné a kormányzati koordinációt, a belső ellenőrzést, a fejlesztési források stratégiai tervezését, az antikorrupciós tevékenységeket és az elszámoltatást.

Vona: Az új elit nem bortól részegedik le, hanem kokaintól Ibizán
Kicsi téren mondott nagy beszédekkel készül a Jobbik az ünnepre. Kövesse velünk élőben, mit mond Vona Gábor!

A pártelnök elmondta, a nemzetstratégiai minisztérium a határon túli és az elvándorolt magyarok életével foglalkozna; a belügyminisztérium klasszikus bűnüldözési, rendvédelmi, határvédelmi, katasztrófavédelmi és terrorizmus elleni feladatokat látna el. Felállna egy közigazgatási és igazságügyi tárca, továbbá egy oktatási, kulturális és sportminisztérium, létrejönne egy önálló egészségügyi minisztérium. A társadalompolitikai tárca pedig szociális, nyugdíjjal kapcsolatos, ifjúsági, családügyi, lakhatási és civil társadalmi kérdésekkel foglalkozna.

Vona a területek szoros kapcsolódása miatt egy minisztériumon belül képzeli a gazdasági, fejlesztési és informatikai területet, és ugyancsak egy tárca alá vonná a mezőgazdaságot és a környezetvédelmet. A pénzügyminisztérium adópolitikai, államháztartási és pénzügyi felügyeleti kérdésekkel foglalkozna, továbbá lenne honvédelmi, valamint külügyi tárca is.

Vona azt is mondta, bevezetné az e-népszavazás és e-konzultáció intézményét, hogy a társadalom folyamatosan visszajelzéseket adhasson.

Stratégiai tanácsok

Hét nagy stratégiai tanács létrehozását tervezi, ami „hét nagy történelmi feladattal” kapcsolatos tervezési, ellenőrzési, javaslattételi feladatokat látna el. E területek a biztonságpolitika, a demokratikus működés, az antikorrupció, a versenyképesség, az itthonmaradás, a nemzetközi presztízs javítása és a társadalmi összefogás megteremtése. A tanácsokban több minisztérium képviseltetné magát.

Vona Gábor kérdésre azt is megerősítette: nem feltétel, hogy egy miniszter párttag legyen, továbbá hogy túllépett a jobb- és baloldali megosztottságon, ciklusokon átívelő szakpolitikai konszenzust tart szükségesnek.

Összefogadkozás

Az esetleges együttműködést firtató felvetésre azt erősítette meg, nem kívánnak sem a választás előtt, sem utána összefogni azokkal a pártokkal, amik az elmúlt 28 év pusztításáért felelősek. Szerinte ilyen a DK, az MSZP és a Fidesz. Elmondta azt is, hogy Szél Bernadettel, az LMP társelnökével még nincsenek konkretizálva a hétfői találkozó részletei, de nyitott az LMP irányába, bármikor szívesen egyeztet velük, szükség esetén koalíciós tárgyaláson is.

A további kérdésekre Szilágyi György, a Jobbik országgyűlési képviselője reagált. Helytelenítette, hogy az ellenzéki pártok a legerősebb jelöltek meghatározásával foglalkoznak mozgósítás helyett. Szerinte az emberek pontosan tudják, ki a legerősebb.

Megkérdezték a Jerusalem Post cikkéről is, miszerint német cégek próbálnak nyomást gyakorolni a magyar kormányra. Azt felelte, a jelenlegi helyzettel nem kell foglalkozni, április 8. után korszakváltás lesz, nem kell nyomást gyakorolni az új kormányra, mert meg fogja teremteni azokat az ellenőrzési mechanizmusokat, amik nélkül egy ország normálisan nem működhet. (MTI)

(Kiemelt kép: 24.hu/Karancsi Rudolf)

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Budapest, 2018. november 5.
Süli János, a Paksi Atomerőmű két új blokkjának tervezéséért, megépítéséért és üzembe helyezéséért felelős tárca nélküli miniszter az Országgyűlés plenáris ülésén 2018. november 5-én.
MTI/Koszticsák Szilárd
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.