Közélet

A magyarok 42 százalékának ötlete sincs, kinek a jelöltje Karácsony

Karácsony Gergely egyesek szerint az Együtt, sőt a DK kormányfőjelöltje. A helyes megfejtés pedig az MSZP-Párbeszéd.

Az MSZP-nek és más pártoknak az esélyeit vizsgálta a választások előtt a ZRI Závecz Research az LMP megbízásából – írja a Hvg.hu. Ha az MSZP egyedül indulna, a parlamentbe jutást 69 százalék tartaná valószínűnek, 18 százalék valószínűtlennek, 13 százalék nem tudta vagy nem válaszolt.

A szocialisták a valóságban a Párbeszéddel álltak össze, így nem 5, hanem 10 százalék a küszöb a számukra. Ezt csak 49 százalék szerint teljesíthetik, 33 százalék szerint nem, 18 százalék bizonytalan. Érdekes, hogy ha Fodor Gábor liberálisait is bevették volna, akkor 15 százalék kellene az MSZP-P-MLP csapatnak, amit 31 százalék szerint ugranának meg, 47 százalék szerint nem, 22 százalék bizonytalan.

Ennél mókásabb kérdés volt, hogy mely párt miniszterelnök-jelöltje Karácsony Gergely (az MSZP-Párbeszédé). 42 százalék egyszerűen nem tudott erre felelni, 28 százalék tudta a helyes választ, 17 százalék MSZP-t, 6 Párbeszédet, 3 Együttöt, 2-2 pedig DK-t és LMP-t mondott.

Idézi még a Hvg.hu a Závecz korábbi kutatását, amiben ő a legnépszerűbb ellenzéki jelölt, akinek 78 százalékpont a népszerűsége (Orbán Viktor 99-éhez képest) és 32 a népszerűsége (Orbánnak 43). Őt amúgy az LMP-s Szél Bernadett követi az ellenzéki rangsorban (86 és 29 pont), majd a jobbikos Vona Gábor jön (95 és 27 pont), őt a szocialista Molnár Gyula (77 és 23), illetve a momentumos Fekete-Győr András (61 és 23 pont) követi.

(Kiemelt kép: MTI Fotó/Illyés Tibor)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik