Belföld

Karácsony: Orbán „nevezze meg segédjét!”

Nyílt levelet írt a miniszterelnöknek arról, miért kötelessége kiállnia egy vitára.

Karácsony Gergely meggyőződése, hogy a választások előtt Orbán Viktornak, mint a Fidesz vezetőjének és az ország miniszterelnökének kötelessége vitában megvédenie az elmúlt nyolc év kormányzását. Pontosan úgy, ahogy ezt ő is elvárta 1998-ban Horn Gyulától, 2006-ban Gyurcsány Ferenctől és úgy, ahogy első kormányzása után, 2002-ben megtette.

Ehhez képest úgy látom, Ön és párttársai az utóbbi időben csak menekülnek a viták elől. Amikor a parlament rendkívüli ülésen tárgyalta meg a kormányzat által befogadott menekültek ügyét, Ön Bécsbe menekült.

Tárgysorozatba sem vették a javaslatot, amely Orbánt vitára kötelezte volna, a Fidesz jelöltjei pedig egyszer sem jelentek meg a Közös Ország Mozgalom által szervezett vitákon.

Nem vagyok naiv: pontosan tudom, hogy Ön miért nem vesz részt olyan vitában, ahol valódi kérdéseket kapna valódi ellenfelektől. Úgy véli, politikai érdekei nem ezt diktálják; úgy véli, egy vita nekem, kihívójának segítene.

Karácsony szerint azonban egy demokráciában ez nem érv semmilyen vita ellen.

Egy demokráciában senki nem áll a nép felett; senki nem tarthat jogot arra, hogy kivonja magát a politikai vitákból. Senkinek nem adatik meg, hogy csak saját, biztonságos közönsége, propagandasajtója, hívei előtt beszéljen. Aki a vitát nem vállalja, nem egyszerűen gyáva, de nem tiszteli sem ellenfeleit, sem a magyar embereket, sem a magyar demokráciát.

Az MSZP-Párbeszéd Szövetség miniszterelnök-jelöltje emlékeztetett rá, hogy ő mélységesen egyetért a ’98-as Orbánnal, aki a miniszterelnök-jelölti vitán azt mondta:

A demokráciának az a lényege, hogy mindig legyen alternatíva, amelyek között választhatunk; legyenek programok, amik között, és legyenek személyek, akik között választhatunk.

Szerinte most az MSZP-Párbeszéd jelent alternatívát a Fidesszel szemben, ő pedig kész bárhol, bármikor vitázni Orbánnal az ország jövőjéről.

Hogy ketten legyünk vagy többen – ezt Önre bízom. Azt azonban kérem, hogy jelölje meg, ki tárgyal az Ön nevében a vita menetéről. Hogy plasztikusabban fogalmazzak: nevezze meg segédjét!

Egy miniszterelnök nem bújhat el a vita elől, különben egy ország fogja tudni: a nagy szavak és még nagyobb plakátok csak gyávaságát, mondandója  ürességét leplezik – írta az MSZP-Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik