Közélet

Kósa feleségének cégvásárlása: feljelentés-kiegészítést kért az ügyészség

Az LMP társelnöke szerint adócsalás is felmerülhet az ügyben.

Feljelentés-kiegészítést rendelt el a Debreceni Járási Ügyészség a Kósa Lajos feleségéhez feltűnően olcsón került tanácsadó cég ügyében – írja a Népszava. Korábban a Központi Nyomozó Főügyészség elutasította, hogy hivatali vesztegetés gyanújával vizsgálja a Tócó-Pece Kft. eladását, de az LMP társelnöke, Hadházy Ákos költségvetési csalás gyanújával is feljelentést tett. Ez utóbbit az ügyészség nem tudta lezárni, hanem áttette a debreceni ügyészséghez.

Kósa többször azt nyilatkozta: azért volt ilyen alacsony a korábban még 139 milliós eszközállománnyal rendelkező kft. vételára, mert a cég időközben eladósodott, de erről semmilyen bizonyítékot nem mutatott. Az üzleti tanácsadó céget az a Fiák István hozta létre, tőkésítette fel és adta el, aki a diákszövetkezetek egyik fő lobbistája, Kósa Lajos pedig rendszeresen nyújtott be a szektort szabályozó jogszabálytervezeteket. A Polt Péter vezette ügyészség azonban úgy látja, a cégeladás és Kósa jogalkotó tevékenysége között nincs korrupciós összefüggés.

Hadházy felveti, hogy adócsalás is történhetett: azaz valójában piaci áron kelt el a cég, csak az adásvételi szerződésbe került alacsony ár, így ugyanis a vevőnek a valós és a fiktív ár különbözetéből adódó jövedelme után nem kellett személyi jövedelemadót fizetni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik