Közélet

Az OLAF lebuktatta, a magyar hatóságoknak kellett még bő 5 év, hogy vádat emeljen a csalók ellen

Nehéz nem arra gondolni, hogy az elmúlt években oly sok ügyben passzívnak tűnő magyar ügyészség most, hogy Orbán Viktor kormányfő családjáig érő botránytól hangos a hazai sajtó, talán nem véletlenül adott ki egy közleményt uniós pénzek elcsalása ügyében. A közleményben említett esetben 770 millió forintos költségvetési csalást követtek el a vádlottak, ebből 630 millió forint az uniós pénz, 140 meg a magyar állami forrás.

Az egészet az uniós csalás elleni hivatal (OLAF) buktatta le – ahogyan Tiborcz István volt cégének csalásgyanús projektjeinél is az OLAF készítette a jelentést. Mindenesetre itt a nyomdaipari tevékenységet is végző cég papírzacskókat előállító gépekre vettek fel a sok százmillió forintos, vissza nem térítendő támogatást 2005-2010 között nyújtottak be négy pályázatot), de eszük ágában sem volt új gépeket beszerezni, hanem a cégnél jó ideje álló gépeket átfestették, néhány alkatrészt kicserélték, és valótlan tartalmú dokumentumokkal próbálták leplezni a csalást.

Az sajnos az ügyészség mostani közleményéből kimaradt valamiért, amit egy éve még beletettek a közleménybe: az OLAF 2011-ben kezdeményezett vizsgálatot a cégcsoport tevékenységével, különösen a nevükben benyújtott pályázatokkal kapcsolatban, megállapításait pedig megküldte a Legfőbb Ügyészségnek. A magyar ügészség – a Nemzeti Adó- és Vámhivatal nyomozását követően – 5 és fél évvel később, 2017 februárjában nyújtott be vádiratot, a bíróság – első fokon – pedig a napokban hozott ítéletet.

A Fővárosi Főügyészség vádirata alapján a Fővárosi Törvényszék az I. rendű, valamint III. rendű vádlottat bűnösnek mondta ki különösen jelentős, illetve különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntettében, és ezért az I. rendű vádlottat 3 év 6 hónap végrehajtandó börtönbüntetésre, míg III. rendű vádlottat 6 hónap, végrehajtásában 2 évre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte – egyúttal III. rendű vádlottat előzetes mentesítésben részesítette.

Ugyanakkor a bíróság II. rendű vádlottat és IV. rendű vádlottat az ellenük emelt vád alól bizonyítottság hiányában felmentette.

Az ítélet nem jogerős. A Fővárosi Főügyészség a kihirdetett ítélet ellen mind a négy vádlott vonatkozásában fellebbezést jelentett be a vádlottak terhére. Az I. és III. rendű vádlottak vonatkozásában a kiszabott büntetés súlyosbítása, míg a II. és IV. rendű vádlottak esetében a bűnösség megállapítása és büntetés kiszabása végett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik