Közélet
Budapest, 2016. június 9.
Polt Péter legfőbb ügyész az ügyészség napja alkalmából rendezett ünnepségen Budapesten, az Igazságügyi Palota dísztermében 2016. június 9-én.
MTI Fotó: Máthé Zoltán

Az OLAF lebuktatta, a magyar hatóságoknak kellett még bő 5 év, hogy vádat emeljen a csalók ellen

24.hu
24.hu

2018. 02. 21. 11:00

Nehéz nem arra gondolni, hogy az elmúlt években oly sok ügyben passzívnak tűnő magyar ügyészség most, hogy Orbán Viktor kormányfő családjáig érő botránytól hangos a hazai sajtó, talán nem véletlenül adott ki egy közleményt uniós pénzek elcsalása ügyében. A közleményben említett esetben 770 millió forintos költségvetési csalást követtek el a vádlottak, ebből 630 millió forint az uniós pénz, 140 meg a magyar állami forrás.

Az egészet az uniós csalás elleni hivatal (OLAF) buktatta le – ahogyan Tiborcz István volt cégének csalásgyanús projektjeinél is az OLAF készítette a jelentést. Mindenesetre itt a nyomdaipari tevékenységet is végző cég papírzacskókat előállító gépekre vettek fel a sok százmillió forintos, vissza nem térítendő támogatást 2005-2010 között nyújtottak be négy pályázatot), de eszük ágában sem volt új gépeket beszerezni, hanem a cégnél jó ideje álló gépeket átfestették, néhány alkatrészt kicserélték, és valótlan tartalmú dokumentumokkal próbálták leplezni a csalást.

Az sajnos az ügyészség mostani közleményéből kimaradt valamiért, amit egy éve még beletettek a közleménybe: az OLAF 2011-ben kezdeményezett vizsgálatot a cégcsoport tevékenységével, különösen a nevükben benyújtott pályázatokkal kapcsolatban, megállapításait pedig megküldte a Legfőbb Ügyészségnek. A magyar ügészség – a Nemzeti Adó- és Vámhivatal nyomozását követően – 5 és fél évvel később, 2017 februárjában nyújtott be vádiratot, a bíróság – első fokon – pedig a napokban hozott ítéletet.

A Fővárosi Főügyészség vádirata alapján a Fővárosi Törvényszék az I. rendű, valamint III. rendű vádlottat bűnösnek mondta ki különösen jelentős, illetve különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntettében, és ezért az I. rendű vádlottat 3 év 6 hónap végrehajtandó börtönbüntetésre, míg III. rendű vádlottat 6 hónap, végrehajtásában 2 évre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte – egyúttal III. rendű vádlottat előzetes mentesítésben részesítette.

Ugyanakkor a bíróság II. rendű vádlottat és IV. rendű vádlottat az ellenük emelt vád alól bizonyítottság hiányában felmentette.

Az ítélet nem jogerős. A Fővárosi Főügyészség a kihirdetett ítélet ellen mind a négy vádlott vonatkozásában fellebbezést jelentett be a vádlottak terhére. Az I. és III. rendű vádlottak vonatkozásában a kiszabott büntetés súlyosbítása, míg a II. és IV. rendű vádlottak esetében a bűnösség megállapítása és büntetés kiszabása végett.

Developing programming and coding technologies. Website design. Programmer working in a software develop company office.
Legyél te a címlaposunk!
Mondd el véleményed és nyerj!
vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

U.S. President Donald Trump listens during a discussion at the Generation Next forum in the Eisenhower Executive Office Building in Washington, D.C., U.S., on Thursday, March 22, 2018. Trump today took his boldest step to level the economic playing field with China, ordering sweeping tariffs on Chinese goods in a move that could escalate already tense trade relations between the worlds two biggest economies. Photographer: Andrew Harrer/Bloomberg via Getty Images

A legnagyobb hülyeség, amit Trump tehet

Kommentek

Vác, 2018. február 28.
Németh Szilárd, az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának fideszes elnöke Váci Fegyház és Börtönben, ahol sajtótájékoztatót tartott, miután látogatást tett az intézményben 2018. február 28-án.
MTI Fotó: Kovács Tamás
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.