Belföld

770 milliós büntetést kapott egy cégcsoport, amiért úgy tett, mintha új gépeket venne,pedig csak átfestette a régieket

24.hu
24.hu

2017. 02. 07. 09:18

Az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) feljelentése alapján indult bűnügyben a Fővárosi Főügyészség különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette miatt emelt vádat uniós támogatás jogosulatlan igénybevétele miatt.

Az ügyben szereplő cégcsoport főtevékenységként – a nyomdaipari tevékenység mellett – papír csomagolóeszköz gyártással foglalkozott.

A vádirat szerint az ügy elsőrendű vádlottja – aki a cégcsoport tényleges irányítója volt – elhatározta, hogy úgy vesz igénybe jogosulatlanul hazai és uniós forrásból származó, vissza nem térítendő támogatást, hogy a cégcsoport üzemeiben már évek óta működő papírzacskó gyártó gépeket – az ilyen tárgyú uniós pályázati felhívások feltételeinek megfeleltetve -,

újonnan beszerzett gépként tünteti fel.

Az elsőrendű vádlott ennek megfelelően 2005-2010. között összesen négy – technológiai korszerűsítésre kiírt – uniós pályázatot nyújtott be új gépsorok beszerzésére úgy, hogy a gépek megvásárlása ténylegesen nem állt szándékában, célja mindegyik esetben a támogatási összeg jogosulatlan megszerzése volt.

Ennek érdekében a pályázati eljárások során – másodrendű vádlott közreműködésével – az új gépek beszerzését alátámasztó, valótlan tartalmú okiratokat (árajánlatot, vállalkozási szerződést, számlát, átadás-átvételi jegyzőkönyvet) készített és használt fel.

Emellett a férfi a helyszíni ellenőrzést végzőket is megtévesztette oly módon, hogy a már meglévő gépeken a láthatóan használt állapotú alkatrészeket kicseréltette, illetve a gépeket átfestette, valamint az eredetük leplezése érdekében azokon hamis azonosító táblákat helyeztetett el.

Az elsőrendű vádlott a fentiek alapján mintegy 770 millió forint vagyoni hátrányt okozott, melyből több mint

  • 630 millió forinttal az uniós, míg
  • csaknem 140 millió forinttal a magyar

költségvetést károsította meg.

Az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) 2011 szeptemberében kezdeményezett vizsgálatot a cégcsoport tevékenységével, különösen a nevükben benyújtott pályázatokkal kapcsolatban, megállapításait pedig megküldte a Legfőbb Ügyészségnek.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal által lefolytatott nyomozás eredményeként a Fővárosi Főügyészség az ügyben különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette miatt emelt vádat a Fővárosi Törvényszéken.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Fotó: 24.hu / Bielik István

Őrizetbe vették a rendőrök M. Richárdot

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.