Közélet
BERLIN, GERMANY - OCTOBER 01: Council of Europe's Commissioner for Human Rights Nils Muiznieks holds a press conference on migration, human rights and racism at Bundespressekonferenz in Berlin, Germany on October 01, 2015. Cuneyt Karadag / Anadolu Agency

Stop Soros: tiltakozik az Európa Tanács emberi jogi főbiztosa

Medvegy Gábor
Medvegy Gábor

újságíró. 2018. 02. 15. 07:10

Nils Muižnieks nem ismer még egy európai államot, ahol az idegengyűlöletet kormányzati kampányok szítják.
Korábban a témában:

Az Európa Tanács emberi jogi főbiztosa aggodalmát fejezte ki a „Stop Soros” törvénycsomag miatt, és felszólította Magyarországot, hogy tartózkodjon a külföldről támogatott nem kormányzati szervek büntetésétől, megbélyegzésétől és hátrányos helyzetbe hozásától. Nils Muižnieks arra is felhívta a magyar hatóságokat, hogy teremtsenek támogató környezetet az emberi jogvédők munkájának segítéséhez. Erről a Népszava ír.

Az Európa Tanács nem uniós intézmény, hanem a második világháború után többek közt az emberi jogok védelmére létrehozott szervezet, amelynek jelenleg 47 tagja van, hazánk 1991-ben csatlakozott hozzá.

Muižnieks felidézte, hogy már 2017 májusában kifejezte aggodalmát az akkori civil törvénnyel kapcsolatban.

Sajnálom, hogy a magyar kormány ahelyett, hogy az emberi jogokkal kapcsolatos problémákat orvosolná, arra készül, hogy fokozza a külföldi finanszírozású nem kormányzati szervezetek, különösen a migrációs kérdésekkel foglalkozók, megbélyegzését és korlátozását

– közölte. Szerinte az új törvénycsomag azért is aggasztó, mert nagy valószínűséggel olyan szervezeteket és magánszemélyeket érint majd, akik a bevándorlók, a menedékkérők és a menekültek emberi jogait védelmezik.

Márpedig az ilyen tevékenység teljesen törvényes egy demokratikus társadalomban

– tette hozzá.

Riasztónak tartom az erősödő magyar kormányzati retorikát, amely úgy állítja be a nem kormányzati szervezeteket és a bevándorlókat, mint akik veszélyt jelentenek a nemzetbiztonságra. Ez a retorika félelmet ébreszt a lakosságban, növeli a külföldiekkel szembeni türelmetlenséget és a civil szervezetek felé irányuló bizalmatlanságot

– írta a főbiztos.

Muižnieks a Népszavának elmondta: a magyar kormány civil szféra elleni támadásai rendkívüli durvaságukkal tűnnek ki, olyat még „nem nagyon” látott, hogy a védelmet kereső embereken segíteni próbáló szervezeteket a törvényhozás szintjén bélyegzik meg. „Talán csak Oroszországban és Azerbajdzsánban” – mondta. Azt is hozzátette: nem ismer még egy európai államot, ahol az idegengyűlöletet kormányzati kampányok szítják.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Saudi soldiers stand guard as a Saudi air force cargo plane, carrying aid, lands at an airfield in Yemen's central province of Marib, on February 8, 2018. (Photo by ABDULLAH AL-QADRY / AFP)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.