Közélet
Dunakeszi, 2018. február 3.
Tuzson Bence kormányzati kommunikációért felelõs államtitkár, a térség fideszes országgyûlési képviselõje és Király Nóra (Fidesz-KDNP), újbudai önkormányzati képviselõ, a Fiatal Családosok Klubja (Ficsak) elnöke a dunakeszi Fõtéren rendezett jégmajálison 2018. február 3-án. A „Szurkoljunk és sportoljunk együtt télen is” program keretében megtartott rendezvényen a Ficsak a február 9-én kezdõdõ téli olimpián résztvevõ magyar sportolóknak történõ szurkolást és a téli sportolást népszerûsítette.
MTI Fotó: Mohai Balázs

Van, akinek még a Stop Soros sem elég szigorú

D. Kovács Ildikó
D. Kovács Ildikó

újságíró. 2018. 02. 04. 15:35

Január 18-án indult és továbbra is tart a Stop Soros törvénycsomag társadalmi egyeztetése, az elmúlt két hétben több mint négyszáz javaslat érkezett be, az eddigi vélemények többsége támogató, vannak közöttük, amelyek szigorításokat szorgalmaznak – mondta el vasárnapi budapesti sajtótájékoztatóján Tuzson Bence kormányzati kommunikációért felelős államtitkár.

Érkezett olyan észrevétel, hogy a törvényjavaslatban szereplő 25 százalékosnál magasabb – akár annak többszörösét kitevő – illetéket kelljen fizetniük a migrációt segítő szervezeteknek, továbbá felmerült a Büntető törvénykönyv szigorítása is, akárcsak az, hogy az ilyen csoportok csak magyar pénzintézetnél vezethessenek számlát, illetve – amerikai mintára – idegen ügynökségként tartsák nyilván őket. 

A beérkezett vélemények összegezve a kormány elé kerülnek majd, így alakul ki a végleges javaslat, amely februárban kerül az Országgyűlés elé.

A törvénycsomag céljaként említette az államtitkár, hogy „az emberek elsöprő véleményét törvénybe foglalja, érvényesítse, és további lépéseket tegyen a migráció megállítására”. A tervezett jogszabály részeként az érintett szervezeteknek nyilvántartásba kell vetetniük magukat és részletes beszámolót kell közölniük pénzügyi támogatásaikról és tevékenységeikről is.

A szervezeteknek külön illetéket kell majd fizetniük a külföldről érkezett, migrációt segítő támogatások után, továbbá a csomag bevezetné az idegenrendészeti távoltartás intézményét is azokkal szemben, akik szervezik vagy finanszírozzák a migrációt.  Megemlítette, hogy a korábban Szél Bernadettet foglalkoztató Menedék Migránsokat Segítő Egyesület a törvénycsomag visszavonását javasolta, de ezt nem áll szándékában megtenni a kormánynak, amely továbbra is várja az emberek véleményét a témában.

Magyarország mindig olyan ország lesz, ahová illegális bevándorlókat nem lehet beengedni és nem lehet befogadni, amíg ez a kormány a helyén van, a déli határainkon a kerítés állni fog. Ez nem jelenti azt, hogy nemzetközi kötelezettségeinek a kormány vagy Magyarország ne tenne eleget – fogalmazott egy kérdésre válaszolva Tuzson Bence.

Kiemelt kép: MTI/Mohai Bence

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.