Közélet

Mire elég Mészáros Lőrinc öt tonna húszezrese?

Mészáros Lőrinc felcsúti milliárdos polgármester vagyona 96,2 milliárd forinttal gyarapodott – a hír tavalyi (Napi.hu), de olvasónkat most ihlette meg ez a bődületes szám. Sanyi annyit írt magáról, hogy 45 évesen éppen első saját házukat újítják fel önerőből, ami majd százéves, és még igen sok mindent kell rajta megcsinálni. Ehhez az ő léptékével mérve rengeteg pénzre lenne szükségük. Talán emiatt kezdett el gondolkozni a miniszterelnöki bizalmas elképesztő vagyongyarapodásán.

A 96,2 milliárd forint 4,81 millió darab húszezrest jelent. A húszeres nagyjából 1 gramm, mérete 154mm*70mm, azaz 1 darab 0,01078 négyzetméter. Sanyi csinos kis egymillió forintos kötegeket is elképzelt, szóval fejben 50 darab húszezrest tett egy kupacba, amit 6 milliméter magasnak becsült. Így 1 millió forint 0,00006468 köbmétert tehet ki.

Sanyi elképzelte, mi lerajzoltuk a 96,2 milliárdot:

  • Ha tapétázni szeretnénk, akkor a 4,81 millió darab húszezressel (darabja 0,01078 négyzetméter) 172 darab átlagos méretű lakást (körülbelül 300 négyzetméternyi falfelület, plafonnal együtt) lehet kitapétázni.
Grafika: Besenyei Violetta, 24.hu
  • Ha ki szeretnénk rakni az asztalra ennyi pénzt egy divatos szelfi kedvéért, és az 50 darabos kötegeket nem egymásra, hanem egymás mellé rakjuk, minimum egy 1037 négyzetméteres asztalra lenne szükségünk, hogy elférjen rajta.
Grafika: Besenyei Violetta, 24.hu

Ha két négyzetméteres, szép nagy ebédlőasztalokat veszünk, akkor tehát még 518 darab asztalra sem férnének ki a húszezresekből alkotott egymillió forintos kupacok.

  • Ha költözés miatt a pénz elszállításáról kellene gondoskodnunk, akkor tudnunk kell, hogy térfogata 6,22 köbméter, és 4,81 tonna a súlya.
Grafika: Besenyei Violetta, 24.hu
  • De akár gyújtósként is használhatnánk ezeket a húszezreseket, értelemszerűen összesen 48,1 mázsányi állna belőle rendelkezésünkre, ez jó sok ideig meleget adna egy átlagos családi házban.
Grafika: Besenyei Violetta, 24.hu
  • Ne feledkezzünk meg a térburkolásról sem: a rendelkezésre álló pénzzel 5,18 hektárnyi területet tudnánk hézagmentesen lefedni. A pénz tehát például majdnem elég lenne az 56 921 négyzetméter területű miskolci Népkert teljes beborításához.
Grafika: Besenyei Violetta, 24.hu

Kiemelt kép: Komka Péter / MTI

Ajánlott videó

Olvasói sztorik