Közélet

Radnóti Zoltán Köves Slomónak: Ne csináld ezt tovább

Mint korábban megírtuk, a KDNP-s Hollik István mellett kampányol Köves Slomó, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség vezetője. Hollik szórólapján Köves úgy vélekedik: a zsidó kulturális- és hitélet megújulásának folytatásához, valamint a zsidó hitközség nyugalmának és biztonságának megőrzéséhez szükség van segítő társakra, Hollik személyében pedig garanciát lát arra, hogy minden szükséges segítséget megkapjanak.

Slomó később bevallotta, hogy lehet, hogy hiba volt Hollik István mellett kampányolni.

Radnóti Zoltán nyílt levelet írt Köves Slomónak, amely a Magyar Nemzetben jelent meg. Radnóti azt írja,

Azt mondtad, önfenntartó közösséget építesz majd, és az antiszemitizmusból nem csinálsz állandóan eszközt, mint oly sokan. Nem játszod ki többet az „antiszemita kártyát”. Nem a politikai hatalmasságok körül sündörögsz végre, hanem híveidet szolgálod, mert téged szerencsére már nem az Állami Egyházügyi Hivatal instruál, hanem valóban a Jóisten.

Hozzátette, az utóbbi években értetlenül figyelte, amit Slomó csinál, ezekben a napokban pedig az értetlensége mély szomorúsággá változott. „Talán nem fogod elhinni, de féltelek” – írta.

Ezen a héten is olvastuk a Tízparancsolatot a zsinagógában, benne a kérést: „Isten nevét hiába szádra ne vedd!” Isten és a közösség nevében, vezető rabbiként kampányolni épp ennek a parancsnak a megszegése.

Radnóti közölte:

nem akarok házi feladatokat adni neked, de vegyél komolyabban minket és magadat is. Ennél többre vagy hivatott.

Zárásként megjegyezte:

Kedves barátom, ne csináld ezt tovább. Tudd, hogy csak elkeseredésemben bántalak, kapsz most eleget, úgyhogy öregebbként azzal zárom: rossz úton jársz, és nagyon messzire mentél – de mi visszavárunk.

Kiemelt kép: MTI Fotó/Czeglédi Zsolt

Ajánlott videó

Olvasói sztorik