Közélet

A kormány szerint Soros miatt átláthatatlan a költségvetés

Arra hivatkoznak, hogy a nálunk átláthatóbbnak bizonyult országok többségében magasabb a költségvetési hiány.

Laptársunk, a G7 írta meg, hogy egy nemzetközi felmérés szerint Magyarország a sereghajtók közé tartozik a költségvetési rendszer átláthatósága terén az EU-ban és az OECD-tagországok között is. Az elérhető 100-ból 46 pontot kapott hazánk, ami a vizsgált 115 ország között csak az 57. helyre volt elég. Ez azt jelenti, hogy a magyar állam csak korlátozottan szolgáltat információt a költségvetésről a nyilvánosságnak.

A gyenge eredmény oka – mint azt a G7 írta – hogy a magyar kormány a nemzetközileg elfogadott nyolc legfontosabb költségvetési dokumentum közül hármat, a költségvetési irányelveket, a féléves jelentést és a polgárok költségvetését el sem készíti, a másik öt közül pedig négynek a tartalma még a régiónkban jellemző színvonaltól is elmarad.

A közpénzügyek átláthatatlanságával a legfőbb probléma, hogy az sérti az állampolgárok jogait, tágítja a korrupció lehetőségét, taszítja a nemzetközi tőkét és drágítja az államadósság finanszírozását is. A felmérésről itt olvashat részletesebben.

A Varga Mihály vezette Nemzetgazdasági Minisztérium az eredményre így reagált:

Az a nemzetközi lista, amelyre ma a sajtó hivatkozik, egy Soros György megrendelésére készített lista, melynek egy célja van: Magyarország lejáratása.

A közleményben az szerepel: „jól látszik, hogy a példaként állított országok többségének költségvetési hiánya magasabb, mint Magyarországé”, noha a lista nem a költségvetési hiányról, hanem a költségvetés átláthatóságáról szól. Azt is írták: „Magyarország a magyar és EU-s jogszabályok szerint készíti el költségvetését, nem a Soros szervezeteknek akarunk megfelelni.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik