Nagyvilág

Netanyahu Sorost látja az Izrael-ellenes kampány mögött

Januárban jelentette be az izraeli kormány, hogy elkezdik Afrikába visszadeportálni a főleg szudáni és eritreai bevándorlókat, akik jelenleg Izraelben élnek. A terv ellen kampány indult, amelyet több NGO indított. Köztük olyanok, amelyek kapnak pénzt a New Israel Fundationtől, amelyet Soros György pénzel.

Benjamin Netanyahu, izraeli miniszterelnök ezt kihasználva gyorsan ki is jelentette, hogy az egész deportációt ellenző kampány mögött Soros áll.

Sorosról tudni, hogy bár zsidó, de Izrael- és cionizmus-ellenes. Régóta támogat az országban olyan szervezeteket, amelyek egyszerre küzdenek a jogállamiságért és kritizálják a jobboldali pártokat, köztük a kormányzó Likudot.

A Jerusalem Post cikke megemlíti Netanyahu kijelentései okán, hogy Magyarországon is Soros elleni kampány fut. A cikkben megszólaló ellenzéki Tamar Zandberg szerint ez is azt jelzi, hogy a likud közeledik az európai szélsőjobbhoz.

Soros korábban azt nyilatkozta a Channel 10-nek, hogy nem finanszírozza a deportációellenes kampányt, bár személy szerint azt gondolja, nem szabad menekülteket visszaküldeni oda, ahonnan elmenekültek.

Kiemelt kép: AFP PHOTO / Vasily MAXIMOV

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik