Közélet

Kémelhárítási tendernél is felbukkant Habony ügyvédje

Habony Árpád ügyvédjét, Kovács Lorándot jelölték meg annál a kémelhárítási közbeszerzésnél, amelyet 2015-ben írt ki a Belügyminisztérium – tudta meg a Népszava. A pályázat olyan számítástechnikai eszközök beszerzésére szólt, amelyek bűnözők, terroristák megfigyelésével kapcsolatos adatok tárolására alkalmasak és amelyek védettek a különleges kémkedési technikák ellen. A lap korábban arról írt, hogy Kovács több fővárosi vállalat közbeszerzésénél is szaktanácsadó.

Ezen kívül Kovács volt az, aki 2017. decemberben közleményt juttatott el több laphoz, így a 24.hu-hoz is, amelyben tagadta volna, hogy a Habony érdekeltségében álló Asia Frontier Ltd. nevű hongkongi cégnek köze lenne a letelepedési kötvényekhez. A Direkt36 írta meg ugyanis, hogy a miniszterelnök tanácsadójának cége ugyanabban az irodában van bejegyezve, ahol a letelepedési kötvényes üzletben érintett kínai vállalkozói kör is feltűnt.

A Népszava szerint a most előkerült pályázat során formálisan nyílt eljárásról volt szó, az korántsem számított hétköznapi beszerzésnek.  A pályázat feltétele volt, hogy a szállítóaspiráns rendelkezzen olyan magyarországi garancia szervezettle, amelyet a Nemzeti Biztonsági Felügyelet legalább nemzeti „titkos” minősítéssel akkreditált, amellyel akár 30 évre is el lehet látni adatokat. A pályázat annak a projektnek volt az eleme, amelyben azt tűzték ki célul, hogy az uniós terv részeként Magyarországon is épüljön ki rendster a terroristák és veszélyes bánözők repülős utazásainak követésére.

A közbeszertési kiírást végül a határidő lejárta előtt egy nappal visszavonta belügy, később már hirdetmény nélkül írták ki, nagyon hasonló tartalommal. A lap megkereste Kovács Lorándot, hogy megismételt kiírásban is részt vett-e, ő azonban csak „a nem a nyilvánosságnak szánt” választ küldött, és a Belügyminisztérium sem volt hajlandó újabb részleteket elárulni.

Kiemelt kép: MTI/Szigetváry Zsolt

Ajánlott videó

Olvasói sztorik