Közélet

Habony cége tagadja, hogy köze lenne a kötvényközvetítő cégekhez

Szerdán írta meg a Direkt36, hogy Habony Árpádnak, Orbán Viktor miniszterelnök tanácsadójának és kormányközeli médiatulajdonosnak van egy hongkongi cége, amely ugyanabban az irodában van bejegyezve, ahol a letelepedési kötvényes üzletben érintett kínai vállalkozói kör is feltűnt.

Habony 2015 áprilisában szállt be az Asia Frontier Limited nevű hongkongi cégbe, amelynek egyetlen részvényese és igazgatója is egyben. A cégről keveset lehet tudni: honlapja nincs, pénzügyi adatait nem találhatók és az sem világos, hogy milyen tevékenységet végez.

Kovács Loránd ügyvéd Habony Árpád és az Asia Frontier Ltd. megbízásából szerda délután levelet küldött a 24.hu-nak, amelyben azt írta, hogy valótlanok a sajtóban megjelent információk.

Az Asia Frontier Ltd. és a letelepedési kötvények közvetítőinek címe és működési helye nem azonos. Az Asia Frontier Ltd. tevékenysége sem közvetlenül, sem közvetve nem kapcsolódik sem a magyar államhoz, sem a letelepedési kötvények közvetítőihez.

Hozzátette, hogy a cég titkáraként említett C&B Wise Ltd.-nek nagyon sok ügyfele van, több mint 500 cégnek nyújt székhelyszolgáltatást ugyanott.

A letelepedési kötvényprogramot a Habonnyal régóta közeli viszonyban lévő Rogán Antal kezdeményezte még 2012-ben a parlament gazdasági bizottságának elnökeként. A külföldieknek pénzért letelepedési engedélyt kínáló kötvényprogram célja az volt, hogy forráshoz juttassa a magyar költségvetést. A programon az állam veszít, viszont a kötvények értékesítésével foglalkozó cégek, amelyeknek a vásárlók kezelési költséget fizetnek, milliárdokat nyertek az üzlettel.

Kiemelt kép: MTI/Czeglédi Zsolt

Ajánlott videó

Olvasói sztorik