Közélet

Negyedével túlárazzák Magyarországon az EU-pénzből fizetett beruházásokat

A lobbitevékenység szabályozásának hiányában a nagyvállalatok minden korlát nélkül próbálhatják befolyásolni a döntéseket.

Magyarországon a piaci árhoz képest 20-25 százalékkal árazzák túl az uniós pénzből finanszírozott fejlesztéseket – mondta a Magyar Nemzetnek Martin Péter József, a Transparency International Magyarország ügyvezető igazgatója.

Az interjúban elmondta: szervezetük már 2008-ban jelezte, hogy intézményesült a korrupció Magyarországon. Ám míg korábban a korrupció decentralizált volt – virágzott a kenőpénz-fizetés, és helyi kiskirályok döntöttek egy-egy megbízásról –, a 2010-es kormányváltás után, napjainkban már magas szinten dől el, hogy melyik beruházásnak ki lesz a kivitelezője. Mindezt az is jelzi, hogy a legzsírosabb projektek rendszerint Mészáros Lőrinc, vagy más kormányközeli oligarcha érdekeltségeinél kötnek ki.

Martin Péter József megemlítette, hogy a Csalás Elleni Európai Hivatal (OLAF) eddig 41 beruházás esetében jelezte a magyar szerveknek, hogy visszaélés gyanúja merült fel az ellenőrzés során, de a magyar ügyészség csak három esetben emelt vádat. Egy hétéves ciklusban összesen mintegy hatvanezer beruházás fut, amit csak szúrópróbaszerűen tud ellenőrizni Brüsszel – mutatott rá.

Beszélt arról is, hogy Magyarországon a lobbitevékenységben is fellelhetők korrupciógyanús vonások. Nincs például hatályos, a lobbizás feltételeit és körülményeit rögzítő jogszabály, így a nagyvállalatok minden intézményes korlát nélkül próbálhatják befolyásolni a döntéseket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik