Közélet

Agyonhallgatja a kormány Orbán vejének botrányát

Az OLAF szerint nem szabályosan költötte el az Elios az uniós támogatást, de a kormány inkább a négyes metróról beszélt.

Az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) nemrég szabálytalanságokat mutatott ki az uniós források felhasználásával az egykor Tiborcz István által irányított Elios Zrt. közvilágítási projektjei körül. Azonban döbbenetesen máshogy kommunikálja le ezt a kormány, mint a másik nagy OLAF-ügyet, a négyes metróhoz kapcsolódót – gyűjtötte össze a megszólalásokat az Index.

A lap megjegyzi, a metrós botrányt rögtön az elején „minden idők legnagyobb korrupciós botrányának” nevezték, megszólalt az ügyben Csepreghy Nándor és Tuzson Bence államtitkárok, Kovács Zoltán kormányszóvivő, Lázár János miniszterelnökségi, Varga Mihály nemzetgazdasági és Trócsányi László igazságügyi miniszter is. A teljes OLAF-jelentést is nyilvánosságra hozták nagy csinnadrattával.

Ezzel szemben az Elios

Az OLAF szabálytalanságokat tárt fel az EU-s pénz 2011-15 közötti elköltésével kapcsolatban, ezért javasolja, vegye vissza a 12 milliárd forintos támogatást az Európai Bizottság. Összeférhetetlenségeket is találtak, de a kormányt ez nem zavarja (főleg, hogy Tiborcz Orbán Viktor miniszterelnök veje).

Hiába kaphatta meg az uniós pénzek felhasználásáért felelős Miniszterelnökség is az OLAF-jelentést, egyetlen sajtótájékoztatót se tartottak erről, az MTI hallgat,  a Wall Street Journalból lehetett értesülni a dologról. Egy-két semmitmondó közlemény azért megjelent, de ezek nem említik Tiborczot, sőt inkább a Bajnai-kormányra kenik az ügyet, megemlítve, hogy támogatják az OLAF vizsgálatait.

(Kiemelt kép: MTI Fotó/Burger Barna)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik