Közélet

Titkolják, mire megy a Fradivárosnak adott állami 25 milliárd

A múlt év végén 15 milliárd forintot adott a kormány az FTC ingatlanfejlesztésének második ütemére, az első szakaszra már korábban előirányoztak 10 milliárdot. A klub azt állítja, nem tud pontos összeget, részleteket mondani a beruházásról, a minisztériumok is hallgatnak, miközben Kubatov Gábor elnök már alaposan ismertette a projektet.

Az FTC új népligeti sportközpontjának fejlesztése még az előkészítési fázisban tart, pontos összegekkel és részletekkel, akár a projekt elemeit, akár a befejezés időpontjára vonatkozó dátumot érintően egyelőre nem tudunk szolgálni

– válaszolta kérdésünkre az FTC, miután arról érdeklődtünk, mennyibe kerül a Fradiváros nevű projekt teljes megvalósítása, pontosan milyen fejlesztések zajlanak majd a zöld-fehér klub bázisán. Az egyesület reakciója már csak azért is érdekes, mert a kormány az év végén 15 milliárd forintot irányzott elő a Fradiváros II. ütemének fejlesztésére. Ám ezek szerint senki nem tudja, pontosan mire megy majd a pénz.

Fotó: mifocink.com

Erre nem csupán a klub válasza utal. Kerestük a Kiemelt Kormányzati Beruházások Központját, ám onnan az FTC-hez irányítottak minket. Kérdéseinket elküldtük a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumhoz és a Miniszterelnökséghez is, ám egyik helyről sem kaptunk választ.

Ezek alapján azt is gondolhatnánk, hogy elképzelés sincs arról,

mire költik a hatalmas összeget, a Fradivárosra szánt legalább 25 milliárd forintot – az Üllői úti stadion, a Groupama Aréna építési költségének majdnem kétszeresét.

Az adatok természetesen nem jól követhetők, ami viszont biztos: az állam finanszírozza a beruházást, és első körben, még 2016 végén 10 milliárd forintot adtak az építkezés első ütemére. Ezt egészíti ki a 2017 végén bejelentett, a második szakaszra szánt további 15 milliárd. Kubatov Gábor év végi előadásai pedig azt mutatják, valójában pontosan tudják, mire szánják a pénzt.

Az FTC-elnök már 2016. decemberi beszédében elmondta, hogy a Fradivárosban az összes szakosztály új otthont kap. Azzal, hogy az állam megvette az Építők sporttelepét és átadta a zöld-fehéreknek használatra, az FTC 16 hektáros bázisa lényegében a duplájára nő. És sorolta, hogy épül majd csarnokrendszer 80 ezer négyzetméteren, lesz négycsillagos szálloda és kollégium, kézilabda-aréna, uszoda, kültéri medence. Ez utóbbi azért, mert Kubatov víziója szerint a vízilabda nyári sportág lesz. Aztán felhúznak még jégcsarnokot és orvosi központot.

A 2017 decemberében elmondottak még pontosabbak, itt már elejtette, hogy 6-7 fűthető, nagy füves pálya is elkészül, megemlített négy medencét, újra szóba került a multifukncionális sportcsarnok, a jégpálya, sőt ezúttal már curlingpályát is említett. Azzal összegzett:

Ide fog járni Európa megnézni, milyen munkát végeztünk.

Kubatov az FTC történelmének legnagyobb ingatlanfejlesztését a magyar sporthistória legnagyobb vállalkozásai között tartja számon. Több alkalommal is kiemelte, hogy járják az európai sportkiállításokat, megnézik az épülő sportkomplexumokat, hogy mindenből a legjobbat hozhassák majd Budapestre, amit nyilván megkönnyít, hogy az állam finanszírozza a beruházást.

Aminek fókusza csöppet arrébb csúszott mióta az ötlet megszületett. Három éve még Fürjes Balázshoz, a kiemelt beruházások kormánybiztosához tartozott a projekt, ahogy annak idején a 14,7 milliárdos Groupama építése is. A Népszabadság cikke szerint akkor még a terület rekreációs funkcióját hangsúlyozták: a cél az, hogy létrejöjjön egy sport- és szabadidőpark, amely sokak számára nyújt kikapcsolódási lehetőséget. Arról szóltak a hírek, hogy nem csak játszóterek, hanem futó-, streetball- és egyéb pályák is épülnek majd a területen, ahol kerékpározók is helyet kaphatnak.


Fotó: MTI/ Máthé Zoltán

A családok kedvelt, biztonságos és modern igényeket kiszolgáló, újjávarázsolt közparkjává alakítanánk Budapest legnagyobb egybefüggő zöld területét

– ez volt eredetileg a népligeti beruházás indoka.

Most már arról van szó, hogy egész Európa legmodernebb sportklubja lesz 2020-ra az FTC. Kubatov ennek az építkezésnek szenteli elnöki munkáját, de beszédében kiemelte, hogy szólnia kell az újságírókról, akik „pártok megbízásából”, „rosszindulatból” írnak cikkeket a társasági adókedvezményről és a stadionfejlesztésekről. Megállapítása szerint ezzel a munkával a családokat támadják.

Az kétségtelen, hogy az FTC családtámogatási rendszere egyedüálló. Kubatov korábbi szilveszteri beszédében mondta el , hogy

a klub tizenhat éves fiataloknak ajánl profi szerződést, amivel a játékos évi nettó 1,2 millió forintot vihet haza. A megállapodás öt évre szól, és ennek végén az akkor 20-21 éves játékos évi nettó 20 millió forintot kasszíroz. 

Ilyen részletek 2017 decemberében nem kerültek szóva, ellenben Kubatov Deák Ferencre hivatkova arra kérte az újságírókat, hogy írjanak igazat.

Ennek szellemében idézzük még egyszer klubja válaszát, amelyet az FTC azután adott a Fradiváros-projektről szóló kérdésekre, hogy Kubatov többször részletesen beszélt a tervekről:

pontos összegekkel és részletekkel egyelőre nem tudunk szolgálni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik