Közélet

300 forint, de nem vizitdíj

Farkas György
Farkas György

újságíró. 2018. 01. 17. 10:12

A pénzt nem az alap- hanem a szakellátásért kell fizetni.

A Népszavának Hajnal Csilla polgármester azt mondta: a 300 forintos egészségügyi költség-hozzájárulás nem vizitdíj, hiszen az alapellátás Pilis városában térítésmentes. Az önkormányzat vérvételi labort, fizikoterápiát, fül-orr-gégészetet és ortopédiát működtet saját költségén, azért, hogy a piliseknek ne kelljen Budapestre, Ceglédre utazniuk.

A négy szolgáltatásból kettőt térítésmentesen vehetnek igénybe az itt élők. A másik kettőért – a laborért és a fizikoterápiáért – kérnek alkalmanként 300 forintot. A két ellátás évente 11 millió forintjába kerül az önkormányzatnak, a 300 forintos hozzájárulási díjjal a lakosság ebből 2 milliót áll.

Ahhoz, hogy a betegeknek ne kelljen vérvételre Ceglédre utazniuk, csak a laborban két alkalmazottat kell fizetnünk, van egy helyiség, amelynek nyilván a fűtése, rezsije, takarítása is beletartozik. Mindezek felett még benne vannak az eszközök: a vérvételi csövek, a tűk, a fertőtlenítő szerek, a mintavételhez szükséges tesztanyagok, és még a gépkocsi, illetve a gépkocsivezető bére is ebbe beletartozik.

A polgármester szerint felmentést kaptak, akiknek hetente van szükségük a laborvizsgálatra, vagy mozgásukban korlátozottak. A díj korábban több mint ezer forint volt, ezt csökkentették fokozatosan 300 forintra. A nem pilisi lakosoktól 1500 forintot kérnek a vérvételért.

Szociális népszavazás 2008 (tandíj, vizitdíj, népszavazás)
Kismamáktól és gyerekektől is kérnek vizitdíjat Pilisen
A legszegényebb réteget ez nagyon érzékenyen érinti.
Az EMMI szerint elfogadhatatlan a pilisi vizitdíj
Mint írták, a sajtóhírekben hivatkozott pilisi intézmény nem az EMMI fenntartása alatt áll.
vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Le·nyfalu, 2009. november 14.
Egy civil gÈpkocsiba rejtett traffipax Le·nyfalun. Az idÈn ·prilis Ès j˙nius kˆzˆtt nagymÈrtÈkben nıtt a hal·los kˆz˙ti balesetek sz·ma, Pest megyÈben, ezÈrt szolg·latba ·llÌtottak egy "l·thatatlan traffipaxot", egy "rendıri jelleg nÈlk¸li civil szemÈlygÈpkocsit", amely mozg·s kˆzben is kÈpes rˆgzÌteni a szab·lysÈrtÈseket. V·con Ès Le·nyfalun pedig, sebessÈgmÈrı rendırt ·br·zolÛ b·bukat is "szolg·latba" helyeztek a megelızÈs vÈgett.
MTI FotÛ: Kov·cs Attila
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.