Közélet

Kismamáktól és gyerekektől is kérnek vizitdíjat Pilisen

Szociális népszavazás 2008 (tandíj, vizitdíj, népszavazás)
Szociális népszavazás 2008 (tandíj, vizitdíj, népszavazás)

Kismamáknak, gyerekeknek, krónikus betegeknek is fizetniük kell a 300 ft-os vizitdíjat Pilisen, írja a 168 Óra. Ez természetesen a legszegényebb réteget érinti érzékenyen, ráadásul a pilisi gettóban sokkal rosszabb egészségi állapotban vannak az emberek, mint az átlagos pilisi polgárok.

2007-ben hatalmas felháborodást okozott a vizitdíj bevezetése, -hamar el is törölték- pedig akkor automatikus felmentést kaptak a gyerekek, a krónikus betegek és a szociálisan rászorulók.

Elméletben a hosszú betegségben szenvedő pilisiek polgármesteri kegyben részesülhetnek, és kaphatnak felmentést a fizetés alól, a pilisi cigányok viszont valójában nem is tudnak arról, hogy élhetnének a kedvezménnyel, a polgármesteri hivatal pedig nem igyekszik a díj megfizetése alól mentesíteni a rászorulókat, írja a lap.

A polgármester a 168 órának azt nyilatkozta, hogy a kérdéses orvosi intézményt a pilis lakosok jóléte miatt tartja fenn az önkormányzat saját erőből, ez ugyanis az államilag szervezett egészségügyi szolgáltatás mellett kvázi „extraként” működik, azért, hogy ne kelljen a lakosoknak minden laborvizsgálatra Ceglédig vonatozniuk. Ezért kell pénzt szedniük.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik