Közélet
AppleMark

Semjén lobbizott Zaid Naffa testvéreinek magyar állampolgárságáért

Medvegy Gábor
Medvegy Gábor

újságíró. 2018. 01. 15. 07:07

Nemzetpolitikai érdekre hivatkozva.
Korábban a témában:

Messzemenően támogatta Zaid Naffa arab üzletember testvéreinek honosítási kérelmét Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes – írja a Magyar Nemzet. Tarik Naffa és Huda Naffa meg is kapta a magyar állampolgárságot 2014-ben.

Az LMP-s Demeter Márta a lapnak elmondta: elsőként a külügy fordult levélben Semjén Zsolthoz, azt kérve, hogy a honosításról szóló kérelmet terjessze fel elbírálásra a köztársasági elnöknek. „Naffa úr és Naffa asszony a magyar–jordán kapcsolatokban kulcsszerepet játszó Naffa család tagjaiként már most érdemben hozzájárulnak a kiváló magyar–jordán kapcsolatok fejlesztéséhez, amihez magyar állampolgársághoz jutásuk további lendületet adhatna” – írták. A levelet Szabó László akkori külgazdasági és külügyi államtitkár írta alá, aki 2017 óta amerikai nagykövet.

Ezután Semjén kabinetje írt a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal főigazgatójának, jelezve, hogy Szabó államtitkár „kiemelten támogatja”, hogy Naffáék „méltányosságból, államérdekre való tekintettel” magyar állampolgárságot kapjanak, hozzátéve: „amennyiben a törvényben előírt feltételeknek megfelelnek, úgy honosításukat nemzetpolitikai érdekből miniszterelnök-helyettes úr támogatja”.

Demeter Márta kiderítette: Tarik Naffa is közbenjárt annak érdekében, hogy a nemzetközi körözés alatt álló, tavaly elhunyt szaúdi Ghaith Pharaon tartózkodási engedélyt kapjon Magyarországon. Az ammáni Magyar Nemzeti Kereskedőház igazgatójaként levélben kérte a jordániai magyar nagykövetséget, hogy segítsen Pharaonnak a tartózkodási engedély megszerzésében. Tarik Naffát később magyarországi tiszteletbeli konzulnak is kinevezték Jordániában, miközben testvére, Zaid Naffa – aki kétszer is elbukott az állampolgárság megszerzéséhez szükséges nemzetbiztonsági átvilágításon – Magyarországon jordán tiszteletbeli konzul.

Demeter szerint „a biztonsági kockázatot jelentő Naffák és Orbánék egyetlen csettintésére a magyar állami intézményrendszer tágra nyitja az ország kapuit bármilyen sötét múltú szereplő előtt”. Az ellenzéki politikus úgy véli, „nemcsak aggasztó, de mérhetetlen arcátlanság” nemzetpolitikával indokolni azt, hogy Semjén Zsolt még az államigazgatási eljárásba is beavatkozott az állampolgárságáért. A képviselő szerint Orbán Viktor és kormánya a nemzetközi szervezett bűnözés partnerévé vált.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Küszöbön a nagyobb havazás

Kommentek

A young girl cleans steps as people bow before the statues of late North Korean leaders Kim Il-Sung (L) and Kim Jong-Il (R) as the country marks 'Victory Day' at Mansu hill in Pyongyang on July 27, 2017. - July 27, which is the 64th anniversary of the signing of the Korean Armistice Agreement, is a public holiday in the nuclear-armed North and celebrated as Victory Day. (Photo by Ed JONES / AFP)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.