Belföld
AppleMark

Nem hajlandó kiadni a külügy Zaid Naffa iratait

24.hu
24.hu

2018. 01. 09. 17:21

Demeter Márta (LMP) mégsem tekinthet be a Zaid Naffa jordán tiszteletbeli konzullal kapcsolatos külügyi dokumentumokba, pedig Szijjártó Péter korábban ígéretet tett erre – tudta meg a Magyar Nemzet.

A politikus Magyarországnak a Naffa tiszteletbeli konzulságát kezdeményező szóbeli jegyzékébe, és a kinevezéssel kapcsolatos iratokba szeretett volna belenézni, ezt jelzete is a külügyminiszternek decemberben.

Szijjártó Péter ekkor azt ígérte, még aznap kap időpontot a betekintésre.

Ez végül különböző furcsa indokok miatt elmaradt. Például azzal próbálták megmagyarázni, hogy „még keresik” az 1999-es szóbeli jegyzéket. Ezt az indoklást egyébként a külügy nem volt hajlandó írásba adni. Később Demeter, bement a külügyminisztériumba, ahol Menczer Tamás kommunikációért és parlamenti koordinációért felelős helyettes államtitkár megígérte neki a helyzet rendezését.

Ezután azt a tájékoztatást kapta Demeter, hogy majd januárban valamikor belenézhet az iratokba. Aztán kapott egy levelet, hogy visszautasítják betekintési kérelmét, mert

a jelenleg hatályos jogszabályi környezet nem ad lehetőséget rá.

Demeter a lapnak elmondta, nem hagyja annyiban az ügyet.

A minisztérium álláspontja

Cikkünk megjelenése után a Külgazdasági és Külügyminisztérium a következő állásfoglalást juttatta el hozzánk: „A Külgazdasági és Külügyminisztérium mindig a jogszabályoknak megfelelően jár el. Zaid Naffával kapcsolatban javasoljuk Demeter Mártának, hogy korábbi párttársainál, a szocialistáknál tajékozódjon, ugyanis Zaid Naffa tiszteletbeli konzuli tevekenységét 2003-ban a szocialista kormány külügyminisztere, Kovács László engedélyezte.”

AppleMark
Zaid Naffa már 2000-ben elbukott a nemzetbiztonsági átvilágításon
Az első Orbán-kormány jelölte őt a tiszteletbeli konzuli posztra.
vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.

Újra a Kossuth téren tüntetnek

Rengeteg rendőr kontra rengeteg ember

Élő videó: Újra a Kossuth téren tüntetnek