Közélet

Orosz bombázók repkedtek Hollandia partjainál

Belga vadászgépek hétfő délelőtt befogtak két orosz bombázót az Északi-tenger felett, a hollandiai partok közelében - közölte a brüsszeli védelmi minisztérium.

A katonai légtérellenőrzés riasztását követően a Benelux-államok (Belgium, Hollandia és Luxemburg) légtérvédelmét jelenleg ellátó belga haderő két F-16-os vadászgépet küldött a florennes-i támaszpontról a két TU-160-as típusú orosz hadászati bombázó feltartóztatására.

A VRT flamand közszolgálati televízió arról számolt be, hogy a belga pilóták azonosítás után kiterelték az orosz gépeket a térségből, amelytől nyugatra a brit légierő Typhoon típusú harci gépei vették át a bombázók kíséretét.

Belgium múlt héten vette át Hollandiától a Benelux-államok légtérvédelmét, amelyet a tavalyi év eleje óta négyhavi váltásban közösen lát el a két ország.

A 11-13 ezer kilométeres hatósugarú Tupoljev 160-as bombázók atomfegyver szállítására is alkalmasak.

A NATO-tagországok harci repülői nem először indultak orosz gépek feltartóztatására, amióta az ukrán válság miatt feszültté vált a Nyugat és Moszkva kapcsolata. Oroszország az utóbbi években számos alkalommal megsértette Nagy-Britannia, Izland, Kanada és más államok légterét.

Kiemelt kép: Europress/AFP/French Air Force

Ajánlott videó

Olvasói sztorik