Közélet

Fekete-Győr: Nem az öt százalék a cél, hanem hogy a hatalom elmenjen a francba

Fekete-Győr: Nem az öt százalék a cél, hanem hogy a hatalom elmenjen a francba

Hiába kapott selyemzsinórt, nem végezték ki a legutóbbi küldöttgyűlésen a Momentum elnökét. Szerinte vannak még tartalékai a pártnak, de a jó kampányhoz pénz kell. Miniszterelnök-jelölt és összefogás nélkül indulnak neki a választásnak. Interjú Fekete-Győr Andrással.

Vasárnap este ért véget a Momentum küldöttgyűlése. Átadták a selyemzsinórt, amit megkapott Soproni Tamástól?

Végül elmaradt.

Akkor még ön a párt elnöke?

Még én. És az elnökség is változatlan maradt, mindenkinek elfogadták a beszámolóját, az enyémet a legnagyobb aránnyal, minden stabil.

Hogy alakul a Momentum választási listája?

Én lettem a listavezető, második Orosz Anna, harmadik Soproni Tamás, negyedik Dukán András Ferenc, ötödik Cseh Katka, hatodik Lakatos Béla. Őket követi Donáth Anna, Nemes Balázs, Benedek Márton és Bodrozsán Alexandra.

Összefogás lesz?

Nem veszünk részt benne. Marad a korábbi koncepció.

Miniszterelnök-jelöltet állít a Momentum?

Nem. Én is azt javasoltam, hogy ne állítson. A Momentum nem egy klasszikus értelemben vett, egyetlen személy köré szerveződő párt. Nem szeretnénk egyarcú párt lenni, az erősségünk pont a közösségben van.

A Momentumban erős a küldöttgyűlés, sokkal erősebb, mint az elnökség. Jó dolog ez?

Szerintem ez nagyon természetes egy fiatal közösségnél. Nekünk pont az a legnagyobb erőnk, hogy sokféle vélemény jelenik meg a pártban. A küldöttgyűlés követi azt a stratégiát, amit a közösség közösen, de az elnökség vezetésével megalkot. Fluktuáció mindig is volt a Momentumban. Nyilván nem lenne jó, ha minden héten váltás lenne, de azért időről időre szükség lehet rá. Az elnökség mindenesetre fél éve stabil.

Fotó: Berecz Valter/24.hu

Lehet úgy vezetni egy pártot, hogy ha nem tetszik a küldöttgyűlésnek egy döntése, akkor azonnal leváltják?

Igen. Következmények nélküli országban élünk már 28 éve. A Momentumban a döntéseknek és a tetteknek van következménye.

Nemrég bejelentették, hogy teletaxit szerveznek a külföldi szavazóknak. Ez nem fogja megsérteni a választási törvényt?

Miért sértené?

Szervezett utaztatás.

Nem, ez egy lehetőség. Ez csak őket segíti. Az sérti meg a külföldi magyarok választójogát, hogy nem tudnak levélben szavazni, és egész Angliában három helyen tudnak majd összesen szavazni. A kormánynak nem érdeke, hogy az a félmillió magyar elmenjen szavazni, ők ugyanis egyszer már szavaztak a lábukkal.

És az a félmillió magyar a Momentumra szavazna?

Szerintem jelentős számuk hisz a Momentumban, mert mi vagyunk az egyetlen olyan politikai mozgalom, ami európai nagyvárosokban a magyar közösségeket megszervezi. De természetesen ez az opció nem csak Momentum-szavazóknak szól: minél többen mennek el szavazni annál jobb, akkor is, ha nem a Momentumra szavaznak.

Magyarországon viszont nem áll jól a Momentum. A Nolimpia-kampány után volt egy időszak, amikor úgy nézett ki, hogy ez lesz a legsikeresebb új párt, de ez a lendület teljesen megállt. A legutóbbi felmérések szerint 2-3 százalékos támogatottság maradt meg.

A tömegnöveléssel a lendület mindig kicsit alábbhagy. A Momentum egy fiatal politikai közösségből egy ezerötszáz fős országos mozgalommá nőtte ki magát, ez ezzel jár. Mi szerintem jól állunk. A kampány lesz az a három hónap, amikor a Momentum egyáltalán el tud jutni a választókhoz. Eddig önkéntes alapon itt-ott fórumokat tartottunk, most lesz lehetőségünk, hogy tévében, rádióban, Youtube-on is elérjük a választókat. És ilyenkor az adományozói kedv is meg szokott növekedni.

Két híres adományozóról tudunk, akik azóta meg is szakították a kapcsolatot a párttal. Van új támogató?

Raskó György és Bojár Gábor, akiket említett, egy-két millió forinttal, vagy még annál is kevesebbel támogatták a Momentumot. Ilyen emberből van néhány, de jelentős pénzeket soha nem kaptunk senkitől. Mindig az önkéntes munka volt az, ami a Momentumot a felszínen tartotta. De ennél sokkal többre van szükség. Erre a kampányban lehetőség fog nyílni. A Momentumnak még vannak tartalékai.

Kik ők, a korábban említett exfideszesek?

Nem gondolom. Ők kiábrándultak. Nyolc éve a Fidesz folyamatosan lop, az ellenzék pedig nem csinál semmit, ami számukra értékkel bírna. A Momentum mögött ott a Nolimpia-kampány és ott van az elmúlt hét év legnagyobb ellenzék által szervezett tüntetése. Matricázás, plakátátragasztás, ezek olyan dolgok, amik a cselekvést szimbolizálják.

A mostani felmérések azt mutatják, hogy az LMP jól húzza be ezeket az embereket, ráadásul pont önök elől.

A Momentum támogatottsága stabil. Arra, hogy előlünk veszik el, nem vennék mérget.

Fekete Győr András momentum (Fotó: Berecz Valter/24.hu)

Akkor mondjuk úgy, hogy lefölözik a megszólítható embereket, akikre önök is pályáznának. Ráadásul az LMP most elég jól áll.

Több mint kétmillió olyan ember van, akit még el kellene vinni szavazni. Ez mindenkinek, még a Fidesznek is kihívás. Bár úgy látom, hogy a Fidesz megelégedett azzal a kétmillió emberrel, ami nekik van. Ez egy nagyon szép szám, de mi nem elégednénk meg ennyivel.

De nincs is kétmillió szavazójuk.

Nincs, de annyival sem elégednénk meg. A társadalmi és politikai békében hiszünk, nem szeretnénk a társadalmat megosztani. Tömegpárttá szeretnénk kinőni magunkat.

A tömegpártosodás előtt még az érdekelne, hogy ön szerint miért sikeresebb az LMP abban, hogy megszólítsa ezeket a kiábrándult szavazókat?

Van pénzük.

Akkor ez a megoldás, pénz kell?

Nagyon sokat számít. A Momentumnak háromszor annyi helyi szervezete van, mint az LMP-nek, de nincs pénze. Cserébe rengeteg önkéntesünk van, mi nem fizetünk ezerötszáz forintot óránként az aktivistáinknak, ők ingyen állnak kint az ország 50 pontján és gyűjtik az aláírásokat.

Vettek fel hitelt?

Nem.

A kampánytámogatásból kaptak már pénzt?

Nem, majd február második felében fogunk pénzt kapni.

És akkor abból tudnak majd kampányolni.

A versenyt lehetetlen felvenni a Fidesszel, az MSZP-vel, a DK-val vagy akár az LMP-vel. Mögöttünk sem Simicska Lajos, sem Ungár Péter, sem Mészáros Lőrinc nem áll, és nem is szeretnénk. Mi a közösségi médiában, az utcán, kopogtatva, az emberekkel beszélgetve fogunk előrenyomulni.

Akkor úgy teszem fel az eredeti kérdést, hogy miért van az, hogy az LMP, amely nyolc éve ott van a parlamentben, sikeresebben hiteti el, hogy ők az új generáció, nem a Momentum?

Az LMP 2010-ben azt mondta, hogy lehet más a politika. Nem lett más, sokkal rosszabb lett. Minden tiszteletem Szél Bernadetté, de én nem látom azt, hogy az LMP meg tudta változtatni a magyar közéletet. Én nem látom azt, hogy egy Ron Werberrel felállt LMP a korszakváltás lenne. Ez a múlt embereinek visszahozása. A Momentumban ilyen emberek nincsenek, itt a Momentum generációja van, meg idősebb emberek, akik hisznek bennük. Egy békés, boldog, XXI. századi országot építünk, ahol még a gyanúja sem merülhet fel annak, hogy valakit azért távolítanak el, mert a családtagjának más véleménye van a rendszerről.

Fotó: Berecz Valter/24.hu

Ez azért aktuális most, beszéljünk akkor az édesapjáról.

Nem szeretnék erről beszélni, nem magamra utaltam ezzel.

De ön szerint az édesapját ezért távolították el az állásából?

Az ő munkaviszonyával kapcsolatban nem szeretnék nyilatkozni. A szerződése 2020-ig szólt, most 2018 januárja van, és már nem az Országos Betétbiztosítási Alap vezérigazgatója.

Jó, térjünk vissza az LMP-re, amelyről az előbb azt mondta, hogy a régi rendszer emberei. Visszalépnének az LMP-sek javára az egyéni választókerületekben?

Három feltétel teljesülése esetén fontolnánk meg visszalépéseket. Az egyik az, hogy számok bizonyítják, hogy rajtunk múlik a Fidesz legyőzése. A második, hogy az ellenzéki jelölt, aki megkapná a mi szavazóinkat, hiteles. A harmadik pedig az, hogy a többi párt is megteszi ezt.

Ha márciusban azt mutatják az eredmények, hogy önön múlik Hollik István legyőzése az V. kerületben, visszalép?

Igen, de nem Hollik Istvánt kell legyőzni, hanem a Fideszt. Hollik István egy báb. Mi olyan embereket indítunk, akik saját jogon jó jelöltek.

Ön például miért jó jelölt?

Egyrészt azért, mert itt élek 12 éve. Az első kerületbe jártam gimnáziumba, és az V. kerületbe jártam egyetemre. Ez egy polgárosodott, konzervatívabb választókerület. Magasabb az életszínvonal, de vannak problémák. Rengeteg az üres lakás, de van három egyetem, és rengeteg egyetemista, akiknek nincs kollégiumi helyük. Ott van a programunkban a virtuális kollégiumok pontja is, én inkább ilyen ügyekkel foglalkoznék. Van, aki a korrupcióval foglalkozik, az is fontos dolog. De úgy gondolom, hogy azok a fiatalok, idősek, akik ott élnek, láthatják bennem az unokájukat, gyereküket, aki európaibb gondolkodású, progresszívebb, és én egy felelős, lelkiismeretes ember vagyok, de erről meg kell győzni a választókat is.

Akkor az az üzenet, hogy ön a konzervatív unoka, aki nem Orbán Viktor, és nincs még harminc éve a politikában?

Az utóbbi talán. Egy új politikai generáció tagja vagyok, és mindent meg fogok tenni azért, hogy a kerületben élő nyugdíjasok gyerekei visszajöjjenek Magyarországra.

Ön szerint a Momentum másik két ismertebb tagja, Soproni Tamás és Orosz Anna ön ellen politizálnak? Voltak olyan hírek, hogy Soproni Tamás, aki egyébként a párt alelnöke, meg akarja önt buktatni. Meg akarja?

Ezen nagyon jót nevetek. Soproni Tamás a Momentum kampányfőnöke, én pedig az elnöke vagyok, ez a kettő nem férne össze, ha meg akarna buktatni.

Fotó: Berecz Valter/24.hu

Az, hogy ő a kampányfőnök, nem jelenti azt, hogy nem akar elnök lenni.

Kecskeméten, amikor a kampányt megnyitottuk, mi ketten álltunk ki a kecskeméti jelöltünkkel, hogy ezt kihirdessük. Számomra ez az egységet jelenti. Az elnökség összezárt. Korábban voltak viták, a legnagyobbak tavaly nyáron, de melyik az a párt, ahol nincsenek. Az a rockbanda, amelyik a koncert után felmegy a hotelbe, és nem veri szét, hanem elmegy aludni, az nem igazi rockbanda. Soproni Tamással másfél éve együtt dolgozunk, nagyon jó a kapcsolatunk. Vannak vitáink, persze, de a kampány munkáról, fegyelemről és hitről szól.

Akkor a vasárnapi közgyűlés után vége a harcoknak, rend és fegyelem van?

Harcok régóta nincsenek, maximum tavaly nyáron voltak. A küldöttgyűlésnek két tétje volt, a miniszterelnök-jelöltség és az országos lista.

A Momentumon belül azért mennek körbe olyan felmérések, amelyek összekötik az ön csökkenő népszerűségét a Momentum csökkenő népszerűségével.

Lehet, hogy mennek, én ilyenekről nem tudok. Én azt látom, hogy a Momentum támogatottsága nem csökken, az én népszerűségemet pedig nem szoktam nézni. A népszerűség nagyon ingadozó dolog. Lehet vinni nullára is, ha valaki akkora baromságot csinál, mint Gyurcsány Ferenc csinált. Orbán Viktor előtt is ott áll egyébként ez a lehetőség. Én próbálok minél profibban és kiszámíthatóbban helyt állni a tisztségemben.

Hat százalékon áll a mi mérésünk szerint az első választókerületben. Nem kellene a Momentumnak tíz százalék fölött állni ezekben a budapesti kerületekben ahhoz, hogy a parlamentbe jusson?

A Momentumot szerencsére falun is ismerik, ott is vannak szimpatizánsai. Ezt már saját közvélemény-kutatásból tudom. Ez azt mutatta meg, hogy korosztály szerint nagyon szépen eloszlik a Momentum támogatóinak az aránya. Valamivel magasabb az ismertségünk a 25-35 évesek között, de alacsonyabb a 18-24 évesek között, pedig ők előszeretettel szavazhatnának a Momentumra, mert közel áll hozzájuk a szellemiségünk. Hajnal Miklós, a Momentum szóvivője 22 éves. A megyeszékhelyeken hatalmas tartalékai vannak a Momentumnak. Nem gondolom, hogy Budapesten kell 10 százalék, máshol meg kettő is elég. Nem is az 5 százalék a cél.

Mi a cél?

Önmagában a parlamentbe kerülés nem lehet cél. Az a cél, hogy az a politikai garnitúra, amelyik körbevesz minket, minden gerinctelenségével, pökhendiségével, cinizmusával, az elmenjen a francba. 2018 egy eszköz erre, ahogy 2019 is. Addig nem dőlhetünk hátra, amíg itt nincs egy modern, fejlett európai ország, ahol a szolidaritás, a teljesítményelvűség és a pozitív nemzetkép érvényt kap.

Fotó: Berecz Valter/24.hu

Ezt parlamenten kívülről nehéz megcsinálni.

Eszköz természetesen a parlamenti munka, de mi nem erre koncentrálnánk, hanem a mozgalom elmélyítésére. Van száz alapszervezetünk, de ez nem elég, legyen ezerötszáz. Pénzt is kell ebbe természetesen fektetni. Mi nem 2018-ra szövetkeztünk, a Momentum jó pár évtizedig itt lesz Magyarországon.

Akkor is, ha nem jutnak be a parlamentbe?

Persze.

Mint mozgalom vagy mint párt?

A Momentumot nem lehet megölni, ez az utolsó bástyája annak a fiatalságnak, akik még itthon maradtak. Kötelességünk reményt adni azoknak, akik el szeretnének menni, mert senki más nem teszi meg. Minden harmadik magyar dolgozó fiatal, és nincs olyan párt, aki képviselné őket.

Az LMP?

Miben? Milyen tekintetben foglalkoznak velük?

Célcsoport tekintetében mindenképp.

Az, hogy Ron Werber azt mondja, hogy legyetek egy fokkal fiatalosabbak vagy szebbek, cukibbak, egy kampányfogás. Nekünk az identitásunk alapja az, hogy végre színre lépett a Momentum-generáció.

Juhász Péter megkereste már?

Nem. Én nem tudom, hogy abba kell-e fektetni az energiát, hogy a visszalépésről tárgyaljunk. Abba kell fektetni az energiát, hogy minél többen elmenjenek szavazni, mert annál nagyobb esély lesz legyőzni a Fideszt.

Akkor is, ha sok jelöltre szavaznak? Ebben a kerületben csak akkor lehet megverni a Fideszt, ha egy jelölt indul.

Én most nem ezzel szeretnék foglalkozni. Szívesen foglalkozom ezzel március végén, amikor látom, hogy szavazási lázban, rendszerváltó hangulatban égnek az emberek.

Fotó: Berecz Valter/24.hu

Mitől fognak abban égni?

Nem attól, ami Harangozó Tamás és Juhász Péter között történik az ATV stúdiójában. Aki nekik reményt tud adni, arra fognak szavazni. Az összefogást 2014-ben egyszer már eljátszotta az ellenzék, azóta ezt a lemezt lekeverték. A választókat ez nem érdekli, de önöket, az újságírókat igen.

Elégedett lenne akkor, ha rávenne 20 százaléknyi embert, hogy önre szavazzon, másik 20 százalék egy másik ellenzékire, Hollik István pedig 50 százalék fölötti eredménnyel nyerne?

Ezek ilyen sci-fi forgatókönyvek. Ez is lehet, és nem lennék elégedett. De azzal sem, hogy mindenki visszalépeget, Hollik István pedig 51-49 arányban nyer. Ahogy azzal sem lennék elégedett, ha én ezt a 20 százaléknyi embert cserben hagynám, ezért 10 százalék el se menne szavazni. Március végén ebben is sokkal okosabbak leszünk.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik