Közélet

A magyar kormány szerint civilek nem ellenőrizhetik a hatalmat

Soros György azt tervezte, hogy halála előtt lezárja alapítványai tevékenységét, de a támadások visszavágásra sarkallják.

A magyar kormány szóvivője szerint a civil társadalomnak nem dolga, hogy ellenőrizze a hatalmat – Kovács Zoltán erről a Financial Timesnak beszélt.

A brit üzleti lap arról írt, hogy Soros György és az általa alapított Nyílt Társadalom Alapítványok (OSF) szervezett kampány célpontjává váltak, amelyet az általa képviselt liberális nézőpont ellenségei folytatnak. Kovács úgy látja, ez a vita valójában kétféle demokráciafelfogás összecsapása. Szerinte a politika formálásában csakis a választott képviselők vehetnek részt legitim módon.

Soros urat soha nem választotta meg senki, ahogy az általa támogatott szervezeteket sem. Ők akarják megállapítani, hogyan szülessenek a politikai döntések, és ez helytelen

– közölte Kovács.

A magyar kormányszóvivő szavaira a Soros-alapítványok egy tisztségviselője úgy reagált: a populista politikusok azt hiszik, hogy ők uralják a politikát, és ha valaki olyan helyi csoportokat támogat, amelyek a kormánnyal ellentétes nézeteket képviselnek, azt gondolják, hogy behatoltak a területükre.

Soros a Financial Timesnak azt mondta a rendszerváltás előtti időszakra utalva, hogy déjà vu érzése van, egy nagy különbséggel: a világban most a nacionalizmus az uralkodó ideológia. Az Európai Unió az összeomlás szélén álló intézmény, Oroszország pedig a nacionalizmusra alapozva újjáéledő hatalom.

Kiderül a cikkből, hogy az üzletember azt tervezte, halála előtt lezárja alapítványának tevékenységét, de a támadások hatására megerősítette, hogy ösztönözze azoknak a plurális demokráciáknak az erősödését, ahol a kormányok felelősségre vonhatók. Azt mondta, készen áll arra, hogy visszavágjon és kiálljon azért, ami helyes.

Beismerte viszont, hogy követ el hibákat: fájdalmas leckeként említette Miheil Szaakasvili grúz elnököt, akit korábban támogatott, de hatalomra kerülve már nem állt ki a nyílt társadalom értékei mellett, amit ellenzékben képviselt. Soros ebből tanulságként azt vonta le, hogy nagyobb távolságot kell tartania azon országok belpolitikájától, ahol alapítványai jelen vannak.

Anne Applebaum történészt is megszólaltatták a cikkben. Ő azt mondta, egy zsidó milliárdos kézenfekvő ellenfél az olyan vezetőknek, mint Orbán Viktor, akik nem akarnak nyíltan Amerika- és EU-ellenesek lenni. Így kipécézik Sorost, aki számukra egy mumus, mert mindazt képviseli, amit a nyugatból elutasítanak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik