Belföld
Hungarian Prime Minister Viktor Orban arrives for a Central Europe's so-called Visegrad Four group meeting in Brussels on December 14, 2017. / AFP PHOTO / JOHN THYS

Orbán Viktor: Ostobaság Putyint démonizálni

Vaskor Máté
Vaskor Máté

újságíró. 2018. 01. 14. 08:52

Az EU-nak segítenie kell a menekülteken, de nem lehet a világnak úgy segíteni, hogy tönkretesszük a saját népünket - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a Welt am Sonntag című konzervatív vasárnapi német lapnak adott interjúban.
Korábban a témában:

Migrációról

Hangsúlyozta, egyetért Ferenc pápával abban, hogy az EU-nak keresztény felebaráti szeretetből segítenie kell a menekülteken, de kérdés, hogy miként kell segíteni.

A szíreknek joguk van az életüket mentve beutazni az első biztonságos államba, de hagytuk őket bevonulni Európába, és ehhez minden törvényt hatályon kívül helyeztünk

– tette hozzá Orbán Viktor.

A menekültek nem háborús övezetekből jönnek, csak jobban akarnak élni nálunk, mint Afrikában vagy Ázsiában, ezért a segítséget kellene odavinni és nem a migránsokat idehozni – húzta alá.

Elmondta: Magyarországnak finomabb érzéke van a migráció témájához, mint Németországnak, mert egy veszélyzónában fekszik, így ha embertömegek áramlanak be, nálunk megszólalnak a vészcsengők.

Szolidárisak vagyunk és ezért kritizálnak bennünket, katonákkal állunk az EU határain, és ez eddig 1 milliárd eurónkba került. Mit tesz azonban Brüsszel és Berlin? Nem fizetnek nekünk semmit, és szidnak bennünket

– mondta Orbán Viktor.

Nem hagyjuk, hogy Brüsszel diktálja nekünk azt, hogy kit kell befogadnunk, csak Magyarország döntheti el, hogy kinek szabad magyar földön tartózkodnia. Ennek az alapelvnek a tiszteletben tartása esetén szívesen részt vállalunk egy menekültügyi rendszerben.

Hozzátette: Schengen az EU legnagyobb vívmánya, különösen nekünk, magyaroknak, akik egy diktatúrából jöttünk és éppen ezért különösen nagyra értékeljük ezt a szabadságot, ha azonban nem tudjuk megvédeni a külső határokat, akkor a belső határokat le kell zárni.

Berlin, 2018. január 14.
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közzétett képen Orbán Viktor miniszterelnök (b) interjút ad a Welt am Sonntag német hetilapnak Berlinben, az újságot kiadó Axel Springer székházában 2018. január 10-én.
MTI Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsõdi Balázs
MTI Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsõdi Balázs

Európai meggyőződéséről

Az európaiság a magyar önazonosság része – jelentette ki a miniszterelnök. A magyar identitást a keleti jellemvonások, és a keresztény és európai kultúra együttese alkotja.

Azonban Európa nem Brüsszelben, hanem Berlinben, Budapesten, Varsóban és Párizsban van, de nem Brüsszelt szidom, hanem a brüsszeli politikusokat és bürokratákat, akik úgy viselkednek, mintha egy birodalom központja lennének.  Ezzel szemben a magyar kormány korlátozott hatalmú parlamenttel rendelkező EU-t akar, a kormányfők erős Tanácsával és egy Bizottsággal, amely a szerződések őrzője, ahelyett, hogy maga is politizálna

– mondta. Hozzátette: kitartást és türelmet kíván a varsói kormánynak a Brüsszellel folytatott vitákhoz.

A liberális demokrácia és a jogállamiság témájában Kelet és Nyugat között kölcsönös az értetlenség, a magyarok hagyományos és közvetlen nyelvet beszélnek, míg Nyugaton posztnemzetiként, posztkeresztényként értelmezik magukat, és ezt liberálisnak és jogállaminak nevezik.

Mi nem akarunk ilyet. Mi nemzeti és keresztény identitásunkat akarjuk

– jelentette ki Orbán Viktor.

Vlagyimir Putyinhoz fűződő viszonyáról

Kiemelte: az orosz elnököt ördögnek kell nevezni ahhoz, hogy valaki jó európainak számítson, pedig ostobaság Putyint démonizálni. Tudomásul kell venni, hogy ismét erőssé és a világpolitika szereplőjévé tette országát, de az EU nem érti meg, hogy Oroszországgal szemben egyszerre kell erőt és együttműködési készséget mutatni. Az európai Oroszország-politika rossz, mert túl egyoldalú.

Felcsút, 2016. április 30.
Orbán Viktor miniszterelnök (k) a labdarúgó OTP Bank Liga 33., utolsó fordulójában játszott Puskás Akadémia - Budapest Honvéd mérkõzésen a felcsúti Pancho Arénában 2016. április 30-án.
MTI Fotó: Kovács Tamás
Orbán elárulta, hogy Felcsúton igazából művészeti akadémiát alapított
A miniszterelnök körbevezetett két elképedt brit újságírót felcsúti birodalmában.

Németországhoz fűződő viszonyáról

Arról beszélt, hogy mindig is tisztelettel viszonyult a mindenkori kancellárhoz, akkor is, ha ezt jelenleg nem viszonozzák.

Azonban Angela Merkelnek így is valamennyien sokat köszönhetünk, mert megakadályozott törekvéseket, amelyek Európát gazdaságilag tönkretették volna, ő kötelezte a hanyag EU-országokat házi feladataik elvégzésére

– mondta a kormányfő.

A civil szervezetekről

Amerikai mintájú törvénynek tartja a működésükről szóló új jogszabályt, amely ellen csak a Soros György hálózatához tartozó szervezetek panaszkodnak, mert fel kell tárniuk azt, amit eddig inkább el akartak hallgatni: hogy Soros György finanszírozza őket.

A Soros-hálózat a határkerítés lebontására és a bevándorláspolitika megváltoztatására tör, és ez olyan határátlépés, amit nem tudtunk eltűrni – jelentette ki Orbán Viktor.

Hazugságnak nevezte a lap felvetését, miszerint a vitában rájátszanak az antiszemita ellenérzésekre, és kifejtette: az európai baloldali erők taktikájának része, hogy antiszemitaként hurcoljanak meg jobboldali politikusokat.

Magyarországon a zéró tolerancia elve érvényesül az antiszemitizmussal szemben. Zsidóként órákat lehet kipával sétálni Budapesten anélkül, hogy háborgatnák. Hol lehetséges ez még Európában?

– fogalmazott a kormányfő.

Second day of the European Union leaders summit at the European Council on Dec. 15, 2017 in Brussels, Belgium.
Fotó: Europress/AFP

A média helyzetéről

Szerinte semmi nem akadályozza a kormánnyal szemben kritikus újságírók munkáját, és legalább ugyanannyi média van a kormány ellen, mint mellette. A gond az, hogy gyenge az ellenzék, és ez frusztrálja a baloldali újságírókat.

Az Állami Számvevőszék vizsgálatairól

Azt mondta: a választási küzdelem finanszírozásában gondatlanul eljáró pártoknak számolniuk kell a jogi következményekkel, és ő a Fidesz elnökeként mindig is ügyelt a törvényes gazdálkodásra.

Az EU-s munkavállalás ügyéről

Örül annak, hogy a fiatalok tapasztalatot szereznek külföldön. Az a fontos, hogy valamikor vissza is jöjjenek, és 2017 ebből a szempontból már biztató volt.

Orbán Viktor kiemelte, hogy Európának is érdeke a magyar gazdaság fejlődése, és hangsúlyozta:

ma még sokan megmosolyognak, amikor azt mondom, hogy Németország és a visegrádi államok lesznek Európa döntő gazdasági tengelye, pedig 2030-tól Németországgal közösen finanszírozzuk az EU költségvetését.

Kiemelt kép: Europess/AFP/John Thys

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Henri de Toulouse-Lautrec (1864-1901), Idylle princière, 1897
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.