Közélet

Apadt a Fidesz-KDNP előnye, erősödött a Jobbik

Minimálisan csökkent, de továbbra is stabil a Fidesz–KDNP előnye, a Jobbik támogatóinak aránya picit emelkedett, a DK a biztos pártválasztók körében előzi az MSZP-t, a Momentum pedig 2 százalékot hozott-  derült ki az IDEA Intézet legfrissebb felméréséből, amelyet az ATV közölt kedden.

A kutatás szerint a FIDESZ-KDNP támogatottsága a teljes lakosság körében decemberben – hasonlóan a novemberihez – 33 százalékon állt, ugyanakkor a biztos szavazó pártválasztók novemberi 42 százaléka után decemberben 38 százaléka támogatta a kormányzó pártokat.

A Jobbik támogatottsága mindeközben csekély mértékben nőtt: decemberben a teljes lakosság 13 százaléka, a biztos szavazó pártválasztók 17 százaléka támogatta a novemberi 11, illetve 15 százalékhoz képest.

A Momentumot decemberben a novemberi 1 százalékhoz képest 3 százaléka támogatta a teljes népességet illetően.

A lap megjegyzi, hogy a változások mértéke olyan jelentéktelen, hogy inkább befagyott pártpreferenciákról kell beszélnünk, mintsem érdemi változásokról.

Az IDEA Intézet arról is érdeklődött, hogy a megkérdezettek mennyire értenek egyet azzal az állítással, hogy

bűnt követ el az, aki abortuszon esik át.

Csak a megkérdezettek 15 százaléka gondolta így, a többség (70 százalék) nem osztja ezt a véleményt.

Szintén kisebbségi álláspont az összes megkérdezett körében az, hogy egy településen csak egyházi fenntartású általános iskola működjön.

Az IDEA Intézet a kutatás adatait 2017. december 18-21. között vette fel az ország felnőtt népességét nem, életkor, iskolai végzettség, régió és településtípus tekintetében reprezentáló 1000 fő online megkérdezésével. A mintavételi hiba legfeljebb +/- 3,1 százalékpont.

Kiemelt kép: Europress/AFP/Kisbenedek Attila

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik