Közélet

„Kuruckodva” segíti a válságövezetekben élőket a kormány

Bő 3.6 milliárd forintot költött a múlt év végéig a Hungary Helps humanitárius programra a kormány, sokkal kevesebbet, mint például a Soros-ellenes gyűlöletkampányra, írja keddi számában a Népszava.

A támogatott projektek és kiadások friss listáját Ujhelyi István szocialista EP-képviselő többszöri kérésére adta ki a Miniszterelnökség. A beszámoló szerint fontos oktatási, egészségügyi fejlesztéseket támogattak a program keretében, de az összeg nagysága arra következtetni, hogy a Hungary Helps legalább annyira az Orbán-kormány politikai céljait szolgálja, mint a válságövezetekben élők segítségét, jegyezte meg a lap.

A jogszabályokban először 2014-ben felbukkant Hungary helps keretében többek között Irakban, Libanonban, Jordániában, Szíriában, Nigériában, Tanzániában és Egyiptomban támogattak kisebb-nagyobb projekteket.

Az egyik legnagyobb tételként az egyik legnagyobb tételként az iraki Tell-Aszkufban megrongált lakóházak „részbeni helyreállítását” támogatták 580 millió forint értékben, míg a legkisebb tétel 1,6 millió forint volt, ennyiből vásároltak EKG-készüléket a betlehemi Szent Család Kórháznak.

Ujhelyi István EP-képviselő a Népszava érdeklődésére úgy fogalmazott:

Minden olyan humanitárius segítségnyújtás támogatandó, amely átgondolt és tudatos stratégia mentén, valós és hosszútávú segítséget nyújt az érintetteknek. Az mindenesetre beszédes, hogy a Fidesz-kormány ezen a területen is kuruckodva, ahogy ők írják ‘sajátos utat választva’ végzi a feladatát, nem pedig az európai közösséggel együttműködve.

Kiemelt kép: MTI/EPA/Mohamed Badra

Ajánlott videó

Olvasói sztorik