Közélet

15 napon belül fizetnie kell a DK-nak és a Liberálisoknak

Rájuk is lesújtott az ellenzéki pártokkal erősködő számvevőszék.

15 napon belül ki kell fizetnie az Állami Számvevőszék által kiszabott büntetést a Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koalíciónak és a Fodor Gábor vezette Magyar Liberális Pártnak.

A hivatal szerint a DK 8,2 millió, az MLP pedig 6,1 millió forint tiltott vagyoni hozzájárulást fogadott el, amit be kell fizetniük a központi költségvetésnek.

Az ÁSZ közleményében azt írja, hogy a DK kedvezményes ingatlanbérlet formájában 2015-ben és 2016-ban 5,9 millió forint „nem pénzbeli vagyoni hozzájárulást” fogadott el jogi személytől, illetve 2,3 millió forint „tiltott támogatást kapott külföldi szervezettől, illetve nem magyar állampolgártól”.

A Magyar Liberális Párt az ÁSZ szerint 2015-2016-ban kedvezményes ingatlanbérlet, díjmentes könyvelési, számviteli, pénzkezelési szolgáltatás, valamint kedvezményes politikai hirdetési szolgáltatás formájában 6,1 millió forint „nem pénzbeli vagyoni hozzájárulást” fogadott el jogi személyektől, emellett 2015-ben 30 ezer forint támogatást fogadott el olyan embertől, akinek magyar állampolgárságáról nem győződött meg.

Hétfői sajtótájékoztatóján Molnár Csaba, a DK ügyvezető alelnöke azt mondta: a párt az ÁSZ szerint piaci ár alatt bérli irodáit, de a hozzájuk eljuttatott határozatból még az sem derül ki, pontosan melyik irodákról van szó. Szerinte a számvevőszék politikai megrendelésre dolgozik, mert egymás után bünteti milliókra az ellenzéki pártokat a választás előtt.

A DK levélben jelezte a számvevőszéknek, hogy törvénytelennek tartja a bírságot, ezért azt nem fizetik ki, és uniós intézményekhez is fordulnak az ügyben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik