Közélet

Horn Gyula családja szerint Deutsch Tamás egy frusztrált percember

A fideszes politikus szerint nagyobb erkölcsi kérdéseket vet fel, hogy a volt kormányfő mellett ült a parlamentben, mint az, hogy egy pedofíliát mentegető publicistával szólalna fel egy konferencián.

Percember, akinek még lábjegyzet sem fog jutni a történelemkönyvekben

– ez Horn Gyula családjának véleménye Deutsch Tamásról. Minderről az Index ír.

Magyarázatként induljunk onnan, hogy a Schmidt Mária vezette Közép- és Kelet-Európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány január végén egy V4-konferenciát szervez kormányzati támogatással „Európa jövőjéről”. Erre meghívták Milo Yiannopoulost, aki korábban befolyásos alakja volt a Donald Trumpot támogató „alt-right” mozgalomnak, de kihullott onnan, miután elővették egy nyilatkozatát, ami szerint egy 13 éves és egy felnőtt közötti szexuális kapcsolat nem pedofília, illetve a beleegyezés szükségessége tönkreteszi az egyébként hasznos kapcsolatokat, amelyek fiatal fiúk és idősebb férfiak között kialakulhatnak. Ezen a konferencián Deutsch Tamás is felszólal.

A fideszes EP-képviselő kedden sajtótájékoztatót tartott, amelyen mindez szóba került. Ő azt mondta, Yiannopoulos meghívása kapcsán szerinte hiszti zajlik a „szociálliberális média világában”. Mivel időközben Schmidt Máriáék a konferencia honlapjáról levették a programot, most az sem világos, hogy Yiannopoulos ott lesz-e egyáltalán, Deutsch viszont azt mondta, hogy ő ettől függetlenül el fogja mondani az internetfejlesztésről szóló beszédét.

A parlamentben ott ültem Horn Gyula mellett, aki a saját népére lőtt. Ez sokkal nagyobb erkölcsi kérdéseket vetett fel

– jelentette ki a sajtótájékoztatón Deutsch, megjegyezve, hogy ő Sólyom László véleményét osztja, aki tíz éve megtagadta a volt kormányfő kitüntetését.

Erre reagálva adott ki közleményt Horn Gyula családja, amely szerint soha senki nem bizonyította, hogy Horn erőszakos cselekményekben vett volna részt. Méltatlannak tartják, hogy egy elhunyt politikust támadnak, aki nem tud reagálni, de szerintük Horn politikai szerepét a támadások sem kisebbíthetik.

Noha a fentiek fényében empatikusan talán megérthetővé is lenne azon percemberek dühödt frusztrációja és az ebből fakadó rágalmazó hevülete, akiknek még lábjegyzet sem fog jutni a történelemkönyvekben, mindazonáltal nem tűrhetjük szó nélkül az ilyen ténybelileg alaptalan és erkölcsileg nívótlan megnyilvánulásokat

– közölték.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik