Közélet

Külön tervvel készül az MSZP a DK önálló listájára

A remény hal meg utoljára a baloldalon, pláne miután Gyurcsányék önállósították magukat. Karácsony Gergely sem adta fel a közös listát, de van vészterv.

A balos bohózat újabb alfejezetét nyitotta meg kedd reggeli cikkében a Magyar Nemzet, ami arról ír, a Karácsony Gergely kormányfőjelölt vezette szocialisták kezdenek beletörődni, hogy a Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koalíció (DK) külön országos listát fog állítani, nem akar túl mélyen szövetkezni a szocialistákkal.

Ellenben tervvel is készülnek erre az opcióra.

A megoldás az lehetne, hogy külön listát állít az MSZP és a DK is, de mindkét párt beáll Karácsony mint közös miniszterelnök-jelölt mögé. Az 1 százalékos Párbeszédet vezető Karácsony így nem szerepelne egyik listán sem, de rá épülne a kampány. Ő úgysem akar képviselő lenni, csak zuglói polgármester vagy miniszterelnök.

A Nemzet szerint a következő MSZP-DK tárgyalási fordulón ezt a javaslatot teszik le a szocialisták az asztalra. Felvetődött a cikk szerint, hogy az egyéni választókörzeti megegyezést is a közös kormányfőjelölthöz kössék, bár egyes párttagok szerint nem kéne feltételeket szabni.

Karácsony: Ha mindenki ragaszkodik a pozíciójához, 4/5-e van Orbán Viktornak
Most akkor Karácsony Gergely vezeti az MSZP-listát? És mi van, ha 4/5-e lesz a Fidesznek? Villáminterjú Karácsony Gergellyel.

Karácsony a minap azt latolgatta, februárig még van idő rá, hogy összeálljon a baloldal. Ha a DK azt fogja érezni, politikai érdeke a blokkhoz való csatlakozás, akkor csatlakozni fog. Az Együtt részvételében is bízik, de azt nem tartja valószínűnek (mivel az Együtt árulásnak tartja, hogy Karácsony és a PM kiugrott az Együtt-PM szövetségből). Karácsony szerint ha a balos szavazatok szétaprózodnak, az a Fidesznek kedvez, a Jobbik meg mélyrepülésben van, így rá kell hajtani a sok bizonytalan szavazóra.

Ő is, az MSZP-sek is abban bíznak, hogy a januári közvélemény-kutatásokon már jól fog szerepelni a párt, és kiderülhet, jó ötlet volt-e Kunhalmi Ágnest a program arcává tenni.

(Kiemelt kép: Mesterházy Attila, az MSZP elnöke, az ellenzéki összefogás miniszterelnök-jelöltje beszédet mond a párt eredményváró rendezvényénaz országgyûlési választáson 2014. április 7-én. MTI Fotó: Kovács Attila)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik