Közélet
Budapest, 2014. április 7.
Mesterházy Attila, a Magyar Szocialista Párt (MSZP) elnöke, az ellenzéki összefogás miniszterelnök-jelöltje (középen) beszédet mond a párt eredményváró rendezvényén az MSZP Jókai utcai székházában az országgyûlési képviselõ-választáson 2014. április 7-én. Mellette Bajnai Gordon volt miniszterelnök, az Együtt-PM szövetség vezetõje, Boruzs András, a Magyar Liberális Párt (MLP) egyik alapítója és pártigazgatója, Szabó Tímea, a Párbeszéd Magyarországért (PM) társelnöke, Gúr Nándor, az MSZP alelnöke, Molnár Zsolt, az MSZP országgyûlési képviselõje, Fodor Gábor, az MLP elnöke, Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök, a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke, Molnár Csaba és Vadai Ágnes, a DK alelnökei és Horváth Csaba, az MSZP alelnöke (b-j).
MTI Fotó: Kovács Attila

Külön tervvel készül az MSZP a DK önálló listájára

Molnár Zoltán
Molnár Zoltán

újságíró. 2017. 12. 19. 07:22

A remény hal meg utoljára a baloldalon, pláne miután Gyurcsányék önállósították magukat. Karácsony Gergely sem adta fel a közös listát, de van vészterv.
Korábban a témában:

A balos bohózat újabb alfejezetét nyitotta meg kedd reggeli cikkében a Magyar Nemzet, ami arról ír, a Karácsony Gergely kormányfőjelölt vezette szocialisták kezdenek beletörődni, hogy a Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koalíció (DK) külön országos listát fog állítani, nem akar túl mélyen szövetkezni a szocialistákkal.

Ellenben tervvel is készülnek erre az opcióra.

A megoldás az lehetne, hogy külön listát állít az MSZP és a DK is, de mindkét párt beáll Karácsony mint közös miniszterelnök-jelölt mögé. Az 1 százalékos Párbeszédet vezető Karácsony így nem szerepelne egyik listán sem, de rá épülne a kampány. Ő úgysem akar képviselő lenni, csak zuglói polgármester vagy miniszterelnök.

A Nemzet szerint a következő MSZP-DK tárgyalási fordulón ezt a javaslatot teszik le a szocialisták az asztalra. Felvetődött a cikk szerint, hogy az egyéni választókörzeti megegyezést is a közös kormányfőjelölthöz kössék, bár egyes párttagok szerint nem kéne feltételeket szabni.

Karácsony: Ha mindenki ragaszkodik a pozíciójához, 4/5-e van Orbán Viktornak
Most akkor Karácsony Gergely vezeti az MSZP-listát? És mi van, ha 4/5-e lesz a Fidesznek? Villáminterjú Karácsony Gergellyel.

Karácsony a minap azt latolgatta, februárig még van idő rá, hogy összeálljon a baloldal. Ha a DK azt fogja érezni, politikai érdeke a blokkhoz való csatlakozás, akkor csatlakozni fog. Az Együtt részvételében is bízik, de azt nem tartja valószínűnek (mivel az Együtt árulásnak tartja, hogy Karácsony és a PM kiugrott az Együtt-PM szövetségből). Karácsony szerint ha a balos szavazatok szétaprózodnak, az a Fidesznek kedvez, a Jobbik meg mélyrepülésben van, így rá kell hajtani a sok bizonytalan szavazóra.

Ő is, az MSZP-sek is abban bíznak, hogy a januári közvélemény-kutatásokon már jól fog szerepelni a párt, és kiderülhet, jó ötlet volt-e Kunhalmi Ágnest a program arcává tenni.

(Kiemelt kép: Mesterházy Attila, az MSZP elnöke, az ellenzéki összefogás miniszterelnök-jelöltje beszédet mond a párt eredményváró rendezvényénaz országgyûlési választáson 2014. április 7-én. MTI Fotó: Kovács Attila)

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Britain's Prime Minister Theresa May leaves after a press conference following a special meeting of the European Council to endorse the draft Brexit withdrawal agreement and to approve the draft political declaration on future EU-UK relations on November 25, 2018 in Brussels. - The European Union's top official urged British lawmakers to ratify the Brexit deal Prime Minister Theresa May has negotiated with European leaders, warning it will not be modified.
"This is the best deal possible for Britain, this is the best deal possible for Europe. This is the only deal possible," Jean-Claude Juncker, the president of the European Commission, said after a Brussels summit. (Photo by EMMANUEL DUNAND / AFP)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.