Közélet

Rács mögött karácsonyozik a Teréz körúti robbantás vádlottja

Huszár Krisztina
Huszár Krisztina

újságíró. 2017. 12. 13. 16:08

Fenntartja a Fővárosi Törvényszék az elsőfokú ítélet kihirdetéséig a Teréz körúti robbantással vádolt fiatal előzetes letartóztatását. A bíró a bűncselekmények kiemelkedő tárgyi súlyára, valamint a kiszabható büntetés nagyságára tekintettel döntött így, álláspontja szerint ugyanis tartani kell attól, hogy P. László megszökne,vagy elrejtőzne a hatóság elől, emellett fennáll a bűnismétlés veszélye is.

Az ügy első tárgyalási napját 2018 január első hetében tűzi ki a bíróság.

Az ügyészség múlt pénteken közölte, hogy vádat emeltek az ügyben. P. Lászlót előre kitervelten, aljas indokból, több ember és hivatalos személy sérelmére, több ember életét veszélyeztetve elkövetett emberölés bűntette kísérletével, robbanóanyaggal és robbantószerrel visszaélés bűntettével, valamint terrorcselekmény előkészületének bűntette miatt állítják bíróság elé.

Budapest, 2016. október 21.
A Teréz körúti robbantás feltételezett elkövetõjét vezetik elõ az elõzetes letartóztatásról döntõ tárgyalásra a Budai Központi Kerületi Bíróság folyosóján 2016. október 21-én. A Központi Nyomozó Fõügyészség elõre kitervelten, több emberen, hivatalos személy sérelmére elkövetett emberölés kísérletével és robbanóanyaggal visszaéléssel gyanúsította meg a magyar állampolgárságú, ezidáig büntetlen elõéletû férfit a Teréz körúti robbantással összefüggésben.
MTI Fotó: Szigetváry Zsolt
Életfogytiglant kaphat a Teréz körúti robbantó
Napokon belül bejelenthetik a vádemelést.

A vádirat szerint a fiatal 2016. szeptember 24-én este egy robbanószerkezetet és – hogy fokozza a rombolóhatást – szögeket tartalmazó táskát tett le a földre a Teréz körúton. Ezután kivárta, míg a szokásos járőrútvonalat bejáró szolgálatban levő egyenruhás rendőrök a csomag közvetlen közelébe érnek, majd távirányítással működésbe hozta azt, hogy végezzen az egyenruhásokkal. Azt tervezte a vád szerint, hogy a robbanás után elveszi a szolgálati fegyverüket.

A robbanás ereje alkalmas volt arra, hogy az annak közvetlen közelében lévő járőrök életüket veszítsék, és a közelben tartózkodó további személyek is súlyos, akár életveszélyes sérüléseket szenvedjenek.

A járőrök a robbanás után súlyos, életveszélyes, míg egy másik ember nyolc napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedett.

A vádlott a Teréz körúti robbantás után a Belügyminisztériumnak elküldött e-mailben leírta a robbanószerkezet összetételét, valamint elkészítésének lépéseit és jelezte, hogy egy későbbi időpontban konkrét követelésekkel fog előállni. Szándéka az volt, hogy egymillió euró készpénz kifizetésére kényszerítse a minisztériumot. Azzal fenyegetőzött, hogy amennyibenkövetelését nem teljesítik, további robbantásokat követ el.

A vádlottra végül a TEK emberei csaptak le tavaly október 19-én.

A vádlottnak módjában állt volna tervezett cselekményének megvalósítása, mivel a birtokában lévő robbanóanyagok és gyújtószerkezetek felhasználásával olyan robbanószerkezet elkészítésére volt képes, amely több ember életének kioltására alkalmas.

– áll a vádiratban. Az ügyészség hozzátette: P. László nem szenvedett kóros elmeállapotban a robbantás idején.

(Kiemelt fotó: Berecz Valter/24.hu)

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.