Uniós vizsgálat indul a hajdúhadházi játszótér ügyében

Az Európai Bizottság vizsgálatot indít a hajdúhadházi játszótér ügyében Niedermüller Péter kérdése nyomán – közölte a DK.  Amint arról mi is beszámoltunk szeptemberben, ötszáz forintos belépőt szednek Hajdúhadház egyik „szociálisan leszakadt” városrészében az uniós támogatással épült játszótér és sportpálya használatáért. Pedig a város arra hivatkozva kapott 85,3 millió forint EU-s hozzájárulást, hogy a túlnyomórészt hátrányos helyzetű lakosság számára biztosítsák a megfelelő sportlétesítményeket, a hangzatos „A sport, mely egyenlővé tesz” elnevezésű projekt keretében.

Később az önkormányzat azt közölte, hogy a játszótér használata regisztrációval ingyenes a hajdúhadházi lakosok számára, a sportpályákat pedig civil szervezetek kötelékében sportoló gyerekek és felnőttek ingyen használhatják a Hajdúvitéz Nonprofit Kft.-vel köthető együttműködési megállapodás keretében.  A DK szerint azonban a környéken lakó roma családok számára semmilyen információt sem adtak arról, hogy mi a regisztráció módja, és ha ezt kérték, akkor is elutasították őket. Ennek következtében a környékbeli roma gyerekek egyáltalán nem tudják használni a játszóteret.

Niedermüller Péter európai parlamenti képviselő, a DK alelnöke annak érdekében fordult az Európai Bizottsághoz, hogy megszűnjön ez a kirekesztő gyakorlat.  A kérdésére adott válaszában a Corina Cretu uniós biztos hangsúlyozza, hogy a diszkriminációmentesség elvét alkalmazni kell az uniós alapokból történő fejlesztések esetén. Azt is kiemeli a válasz, az uniós jogszabályok tiltják a közvetlen és közvetett, faji vagy etnikai származáson alapuló megkülönböztetést több kulcsfontosságú területen, például a nyilvánosság számára elérhető szolgáltatásokhoz való hozzáférés terén.

Emiatt a Bizottság az irányító hatóságnak küldött levelében hangsúlyozta a megkülönböztetésmentesség elvére vonatkozó meglévő jogi rendelkezéseket, és további információkat kért a projekttel kapcsolatban, hogy értékelhesse a diszkrimináció elkerüléséhez szükséges lépéseket.

Ajánlott videó mutasd mind

Refuelling with unleaded petrol at a petrol station in Bad Homburg vor der Hˆhe, photographed in January 1985.

Nyolcvan éven át mérgeztek minket tudatosan

A benzin ólmozása egyszerű alkohollal kiváltható lett volna, ám literenként egy centért, és az iparág feletti kontrollért cserébe az „olajipar” a már akkor is méregként ismert ólmot választotta.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.