Közélet

Uniós vizsgálat indul a hajdúhadházi játszótér ügyében

D. Kovács Ildikó
D. Kovács Ildikó

újságíró. 2017. 12. 12. 11:24

Az Európai Bizottság vizsgálatot indít a hajdúhadházi játszótér ügyében Niedermüller Péter kérdése nyomán – közölte a DK.  Amint arról mi is beszámoltunk szeptemberben, ötszáz forintos belépőt szednek Hajdúhadház egyik „szociálisan leszakadt” városrészében az uniós támogatással épült játszótér és sportpálya használatáért. Pedig a város arra hivatkozva kapott 85,3 millió forint EU-s hozzájárulást, hogy a túlnyomórészt hátrányos helyzetű lakosság számára biztosítsák a megfelelő sportlétesítményeket, a hangzatos „A sport, mely egyenlővé tesz” elnevezésű projekt keretében.

Később az önkormányzat azt közölte, hogy a játszótér használata regisztrációval ingyenes a hajdúhadházi lakosok számára, a sportpályákat pedig civil szervezetek kötelékében sportoló gyerekek és felnőttek ingyen használhatják a Hajdúvitéz Nonprofit Kft.-vel köthető együttműködési megállapodás keretében.  A DK szerint azonban a környéken lakó roma családok számára semmilyen információt sem adtak arról, hogy mi a regisztráció módja, és ha ezt kérték, akkor is elutasították őket. Ennek következtében a környékbeli roma gyerekek egyáltalán nem tudják használni a játszóteret.

Niedermüller Péter európai parlamenti képviselő, a DK alelnöke annak érdekében fordult az Európai Bizottsághoz, hogy megszűnjön ez a kirekesztő gyakorlat.  A kérdésére adott válaszában a Corina Cretu uniós biztos hangsúlyozza, hogy a diszkriminációmentesség elvét alkalmazni kell az uniós alapokból történő fejlesztések esetén. Azt is kiemeli a válasz, az uniós jogszabályok tiltják a közvetlen és közvetett, faji vagy etnikai származáson alapuló megkülönböztetést több kulcsfontosságú területen, például a nyilvánosság számára elérhető szolgáltatásokhoz való hozzáférés terén.

Emiatt a Bizottság az irányító hatóságnak küldött levelében hangsúlyozta a megkülönböztetésmentesség elvére vonatkozó meglévő jogi rendelkezéseket, és további információkat kért a projekttel kapcsolatban, hogy értékelhesse a diszkrimináció elkerüléséhez szükséges lépéseket.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Hungarian director István Szabó at the German Directors Award Metropolis ceremony at the University of Television and Film in Munich, Germany, 09 November 2014. Szabó is receiving an award for his life's work. This is the 4th time the prize, which comes with a 50,000 EUR endowment is awarded. Photo: TOBIAS HASE/dpa
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.