Gazdaság

Elkezdték kiosztani az ingyenlaptopokat az időseknek

24.hu
24.hu

2017. 11. 23. 14:21

Összesen 5000, hátrányos helyzetű településen élő idős kap ingyenlaptopot. Az eszközök kiosztása Berettyóújfalun kezdődött el, 2017. november 23-án.
Korábban a témában:

Jeneiné Rubovszky Csilla miniszteri biztos elmondta:

Az időseknek szóló programmal a kormány célja, hogy a korszerű infokommunikációs eszközök hozzájáruljanak az idősek életminőségének javításához, a családtagok idősgondozásból eredő terheinek csökkentéséhez, munkavállalásuk elősegítéséhez, a szociális és egészségügyi ellátórendszer tehermentesítéséhez, továbbá új munkahelyek létrehozásához.

A kormány döntése alapján a mai kor igényeinek megfelelően egy innovatív infokommunikációs fejlesztés megy végbe a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium irányításával a hátrányos helyzetű településeken. Az Idősügyi Infokommunikációs Program keretében 89 települési központon és a hozzájuk tartozó településeken 5000 fő 65 év feletti idős kap számítógépet, internetszolgáltatást és az alapfokú digitális kompetenciák elsajátításához szükséges oktatást.

Vitányi István országgyűlési képviselő kiemelte: fontos, hogy ebben a térségben XXI. századi eszközökkel javítsanak az idősek életminőségén. Magyarországon itt a legnagyobb arányú az elöregedés, van olyan település is, ahol a lakosság egyharmada már nyugdíjas.

A rendszer működtetése a településenként kialakított diszpécserszolgálat feladata lesz, melynek munkatársai Skype-on keresztül napi, személyesen heti gyakorisággal tartják a kapcsolatot a résztvevőkkel. Berettyóújfalu központként további tíz települést lát el, ahol 52 közfoglalkoztatott fogja segíteni 260 idős mindennapi életét, magányának enyhítését.

Mint írtuk, pályázni nem lehetett a programra, kiválasztással döntötték el, hogy a jelentkező településeken kik kaphatnak ingyenlaptopot:

Lesz ingyenszámítógép a nyugdíjasoknak, de pályázni nem lehet
Már kiválasztották azokat a hátrányos helyzetű időseket, akik gépet kapnak. A folytatás még kérdéses.

Kiemelt kép: Thinkstock

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.