Közélet

Az amerikai elit nem ment a kormány 56-os megemlékezésére, inkább csinált magának egyet

Tóth Richi
Tóth Richi

Na, ugye. 2016. 10. 28. 06:12

A megszüntetett Népszabadság szerkesztősége a Facebook-oldalán tette közzé a legújabb értesülését, amiből kiderül, Amerikának nincs baja Magyarországgal, Amerikának az Orbán-kormánnyal van baja.

Csütörtök este ugyanis a legfontosabb amerikai döntéshozók és véleményformálók egy informális ünnepségen emlékeztek meg az 1956-os forradalom hatvanadik évfordulójáról. Az eseményt Charles Gati, a Johns Hopkins Egyetem professzora, Thomas Melia, a külügyminisztérium egykori helyettes államtitkára és Simonyi András, hazánk egykori washingtoni nagykövete szervezte.

Az amerikai külügy hazánkkal foglalkozó része, akiknek hatása van a magyar-amerikai kapcsolatok alakulására, mind távol maradtak a kormány szervezte megemlékezéstől, amit a múlt héten tartottak Washingtonban. Amerikai külügyi források a Politiconak kiszivárogtatták, Victoria Nuland külügyi államtitkár és ma már a külügy segélyezési hivatalában, a USAID-ben dolgozó Melia azért nem mennek el a követségi fogadásra, mert nem akarják, hogy ezt a magyar kormány úgy “adja el” később, hogy támogatják politikáját.

Szemerkényi Réka nagykövet meghívását tehát nem fogadta el Victoria Nuland, ám férjével, a neves kozervatív újságíró Robert Kagannal együtt elment a csütörtöki eseményre. A szervezők szerint a magyar kormány

úgy állítja be a forradalmat, mintha az Orbán Viktor populista, büszkén vállaltan illiberális, nyugat-ellenes kormányának előzménye lett volna.

Charles Gati a beszédében hangsúlyozta, ez nincs így, az 56-os forradalmárok a szovjet uralom ellen harcoltak, de egyben a politikai és gazdasági pluralizmusért is, és azért, hogy Magyarország (ismét) Európához tartozzon.

Az estén megjelent többek között Zbigniew Brzezinski külpolitikai elemző, Pal Maleter Jr. (az ’56-os vértanú, Maléter Pál fia), Andre Goodfriend, a budapesti követség egykori ügyvivője és Sushma Palmer, Mark Palmer egykori budapesti amerikai nagykövet özvegye is.

Szeretnél személyre szabottan híreket olvasni a mobilodon?
Töltsd le a 24.hu app-ot, és tájékozódj hiteles forrásból megbízhatóan és gyorsan! A 24.hu
vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Fotó: Fülöp Dániel Mátyás / 24.hu
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.