Közélet

Káosz az italautomaták körül

A Magyar Ital- és Áruautomata-szövetség (MIÁSZ) elnöke a Magyar Nemzetnek arról számolt be, hogy a Magyar Posta biztosan nem fog végezni a közel 28 ezer italautomata NAV-hoz való bekötésével, az erre szolgáló automatafelügyeleti egységgel (afe) eddig ugyanis legfeljebb 200 gépet szereltek fel.

A szövetség úgy tudja, az állami cégnél nagyon elszámolták magukat, mivel a korábban 35 ezres állományra csak 15 ezer felügyeleti egységet rendeltek a beszállítótól.

Ebből lázadás lesz: nagyon sok helyen ahol eddig lehetett, nemsokára már nem lehet kávézni
Ital- és ételautomaták ezre állhatnak le november 30-án, az állam és a posta bénázása miatt.

Az elmúlt hetekben sok irodaházban és munkahelyen leszerelték az automatákat, a MIÁSZ elnöke szerint a bizonytalanság szerint, mert a vállalkozók nem kockáztattak, mivel nem tudták, kitolják-e a határidőt a minisztériumnál. A ma is hatályos jogszabályok szerint ugyanis a NAV rendszeréhez nem csatlakoztatható gépeket le kell kapcsolni.

Ráadásul a fenntartási költségek gépenként havi 10-12 ezer forintra tehetők, amit egy alacsonyabb forgalmú automata nem tud kitermelni. Áremelkedés egyébként is várható, egy 60-80 forintos kávé 100-130 forintra drágulhat.

Kiemelt kép: Europress

Ajánlott videó

Olvasói sztorik