Közélet választás 2018

Kiugrott KDNP-s is támogatja a „taktikai szavazást”

Medvegy Gábor
Medvegy Gábor

újságíró. 2017. 11. 29. 15:04

A Közös Ország és a Viszlát, kétharmad arra biztatja az embereket, hogy jövő tavasszal a legesélyesebb egyéni jelölteket támogassák a Fidesszel szemben.
Korábban a témában:

A Közös Ország Mozgalom szerdán online sajtótájékoztatót tartott a jövő évi választásra vonatkozó kezdeményezéséről, amelynek keretében közvélemény-kutatásokkal mérnék fel, hogy választókerületenként kik azok az ellenzéki egyéni jelöltek, akik a legesélyesebbek a fideszes jelölt legyőzésére. A cél az, hogy a választókat meggyőzzék: ezekre a jelöltekre adják le szavazatukat, és így megakadályozzák, hogy az ellenzék töredezettsége miatt győzzön a kormánypárti jelölt.

Sajtótájékoztató a közvéleménykutatásról

Közzétette: Közös Ország Mozgalom – 2017. november 29.

Ehhez a kezdeményezéshez csatlakozott egy másik alulról szerveződő polgári mozgalom, a Viszlát, kétharmad, amelynek egyik képviselője, Pápai György a sajtótájékoztatón elmondta: egyetlen ügy, a taktikai szavazás képviseletére jöttek létre. Ha a pártok nem képesek az összefogásra, a szavazóknak kell belátásra jutni és összefogni – vélekedett.

Mint kifejtette: nem kell egy irányba szavazni, a listás szavazatát mindenki leadhatja a számára legszimpatikusabb pártra, az egyéni szavazatot pedig a legerősebb ellenzéki jelöltre – ezzel a Fidesz számára fontos választókerületeket és mandátumokat szerezhet meg az ellenzék. Pápai szerint ez oda vezethet, hogy a Fidesz támogatottsága akár 50 százalék alá csökkenhet, és új helyzet jöhet létre a politikában. Ehhez a Közös Ország Mozgalom által kivitelezett közvélemény-kutatások jó információt adnak a választóknak – mondta.

A Viszlát, kétharmadhoz az egykori KDNP-tag Lukácsi Katalin is csatlakozott, aki szerint a kezdeményezés reményteli. Szerinte ezzel aktivizálhatják a polgárokat, és az elveket sem kell feladni – pártszimpátia szerint szavazhatnak listára, egyéni szinten pedig támogatják az esélyest. Úgy vélte, bármi is történjen 2018-ban, a Fidesz-kétharmadot meg kell akadályozni annak érdekében, hogy erősödjön a jogállamiság.

Tóka Gábor politológus, aki szakértőként segíti a Közös Ország Mozgalom közvélemény-kutatási projektjét, azt mondta: a felmérések a pártok számára is információt adnak, amihez a saját szerény forrásaikból nem jutnának hozzá. Ennek révén további megegyezések lehetnek köztük, akár arról is, hogy hol, ki kampányoljon intenzívebben.

A készülő felmérések rámutatnak arra is, hogy melyik választókerületben milyen átszavazásokkal lehet számolni – erről most nincs információ. Emellett a szavazókat közvetlenül tájékoztatják, hogy ott, ahol nem sikerült a pártok közti koordináció, megtalálják, hogy melyik ellenzéki jelöltre érdemes szavazniuk.

Nem feltétlenül olcsó kutatásokat szeretnének, nem az a cél, hogy háromszáz embert megkérdezzenek az interneten és ebből látványos adatokat hozzanak ki, hanem a legnagyobb szakmai reputációval rendelkező intézetekkel együttműködve, személyes kérdezéssel, nagy mintával árnyaltan feltárják, mekkora nyerési esélyük van a jelölteknek. Nem az a cél, hogy pártpreferencia-sorrendet mutassanak, hanem arra, hogy megállapítsák választókerületenként, hogy melyik jelölt tudná átszavazásokra is támaszkodva a legtöbb szavazatot elérni.

A közvélemény-kutatásokat közösségi finanszírozással valósítanák meg, választókerületenként kétmillió forintból. Gulyás Márton elmondta, hogy egy választókerület felmérésére már van elég adomány, egy magántámogató pedig még egy választókerületi felmérés finanszírozására tett felajánlást. Várják a további adományokat, akár ötszáz forintot is, ezekről heti szinten közölnek elszámolást. Attól függően, hogy mennyi pénz gyűlik össze, annyi választókerületben készül kutatás január-február folyamán.

Gulyás azt is hozzátette: januártól választókerületi fórumokat is szerveznek, ahol bemutatják az ellenzéki jelölteket, és azt, hogy milyen helyi problémákra milyen megoldást kínálnak. A külföldön élő magyarok választási mobilizálásához is hozzálátnak, Londonban, Berlinben és New Yorkban már elkezdték a munkát.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Drégelypalánk, 2019. január 9.
Személyvonat Nógrád megyében, a behavazott Drégelypalánk közelében 2019. január 9-én.
MTI/Máthé Zoltán

Holnaptól három hétig havazni fog

Kommentek

This handout video grab taken from footage released by the Royal Thai Navy on July 11, 2018 shows rescue personnel during the rescue operation for members of the "Wild Boars" Thai youth football team inside the Tham Luang cave in Khun Nam Nang Non Forest Park in Mae Sai district. - The 12 boys rescued from a Thai cave were passed "sleeping" on stretchers through the treacherous passageways, a former Thai Navy SEAL told AFP on July 11, giving the first clear details of an astonishing rescue mission that has captivated the world. (Photo by Handout / ROYAL THAI NAVY / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / Royal Thai Navy " - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.