Közélet

Kiugrott KDNP-s is támogatja a „taktikai szavazást”

A Közös Ország és a Viszlát, kétharmad arra biztatja az embereket, hogy jövő tavasszal a legesélyesebb egyéni jelölteket támogassák a Fidesszel szemben.

A Közös Ország Mozgalom szerdán online sajtótájékoztatót tartott a jövő évi választásra vonatkozó kezdeményezéséről, amelynek keretében közvélemény-kutatásokkal mérnék fel, hogy választókerületenként kik azok az ellenzéki egyéni jelöltek, akik a legesélyesebbek a fideszes jelölt legyőzésére. A cél az, hogy a választókat meggyőzzék: ezekre a jelöltekre adják le szavazatukat, és így megakadályozzák, hogy az ellenzék töredezettsége miatt győzzön a kormánypárti jelölt.

Sajtótájékoztató a közvéleménykutatásról

Közzétette: Közös Ország Mozgalom – 2017. november 29.

Ehhez a kezdeményezéshez csatlakozott egy másik alulról szerveződő polgári mozgalom, a Viszlát, kétharmad, amelynek egyik képviselője, Pápai György a sajtótájékoztatón elmondta: egyetlen ügy, a taktikai szavazás képviseletére jöttek létre. Ha a pártok nem képesek az összefogásra, a szavazóknak kell belátásra jutni és összefogni – vélekedett.

Mint kifejtette: nem kell egy irányba szavazni, a listás szavazatát mindenki leadhatja a számára legszimpatikusabb pártra, az egyéni szavazatot pedig a legerősebb ellenzéki jelöltre – ezzel a Fidesz számára fontos választókerületeket és mandátumokat szerezhet meg az ellenzék. Pápai szerint ez oda vezethet, hogy a Fidesz támogatottsága akár 50 százalék alá csökkenhet, és új helyzet jöhet létre a politikában. Ehhez a Közös Ország Mozgalom által kivitelezett közvélemény-kutatások jó információt adnak a választóknak – mondta.

A Viszlát, kétharmadhoz az egykori KDNP-tag Lukácsi Katalin is csatlakozott, aki szerint a kezdeményezés reményteli. Szerinte ezzel aktivizálhatják a polgárokat, és az elveket sem kell feladni – pártszimpátia szerint szavazhatnak listára, egyéni szinten pedig támogatják az esélyest. Úgy vélte, bármi is történjen 2018-ban, a Fidesz-kétharmadot meg kell akadályozni annak érdekében, hogy erősödjön a jogállamiság.

Tóka Gábor politológus, aki szakértőként segíti a Közös Ország Mozgalom közvélemény-kutatási projektjét, azt mondta: a felmérések a pártok számára is információt adnak, amihez a saját szerény forrásaikból nem jutnának hozzá. Ennek révén további megegyezések lehetnek köztük, akár arról is, hogy hol, ki kampányoljon intenzívebben.

A készülő felmérések rámutatnak arra is, hogy melyik választókerületben milyen átszavazásokkal lehet számolni – erről most nincs információ. Emellett a szavazókat közvetlenül tájékoztatják, hogy ott, ahol nem sikerült a pártok közti koordináció, megtalálják, hogy melyik ellenzéki jelöltre érdemes szavazniuk.

Nem feltétlenül olcsó kutatásokat szeretnének, nem az a cél, hogy háromszáz embert megkérdezzenek az interneten és ebből látványos adatokat hozzanak ki, hanem a legnagyobb szakmai reputációval rendelkező intézetekkel együttműködve, személyes kérdezéssel, nagy mintával árnyaltan feltárják, mekkora nyerési esélyük van a jelölteknek. Nem az a cél, hogy pártpreferencia-sorrendet mutassanak, hanem arra, hogy megállapítsák választókerületenként, hogy melyik jelölt tudná átszavazásokra is támaszkodva a legtöbb szavazatot elérni.

A közvélemény-kutatásokat közösségi finanszírozással valósítanák meg, választókerületenként kétmillió forintból. Gulyás Márton elmondta, hogy egy választókerület felmérésére már van elég adomány, egy magántámogató pedig még egy választókerületi felmérés finanszírozására tett felajánlást. Várják a további adományokat, akár ötszáz forintot is, ezekről heti szinten közölnek elszámolást. Attól függően, hogy mennyi pénz gyűlik össze, annyi választókerületben készül kutatás január-február folyamán.

Gulyás azt is hozzátette: januártól választókerületi fórumokat is szerveznek, ahol bemutatják az ellenzéki jelölteket, és azt, hogy milyen helyi problémákra milyen megoldást kínálnak. A külföldön élő magyarok választási mobilizálásához is hozzálátnak, Londonban, Berlinben és New Yorkban már elkezdték a munkát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik