Videó

Lejutottunk a kőbányai szellemaluljáróba

Hosszú évtizedeken át egy furcsa, félkésznek tűnő épülettömeg csúfította el a kőbányai Liget tér képét, amelyet a környéken élők a hozzá kapcsolódó – az elmúlt években már lezárt – aluljárórendszerrel együtt távolról elkerültek. Az épület most negyvenévnyi folyamatos pusztulás után eltűnik, helyét zöldterület veszi át. A bontás előtti utolsó napokban jártuk be a házat és a földalatti járatokat. Videó.

Az 1956-os harcokban súlyosan sérült egykori városközpontot a helyreállítása helyett – a kor elvárásainak megfelelően – egy lakáshiányt enyhítő, magas lakóházakkal teli, a Kőbánya-alsó és Kőbánya-felső vasútállomás között elterülő házsorral váltották fel, így a falusias környezetből a hetvenes évek derekára paneltömbökkel teli, kétezerötszáz lakást magában foglaló lakótelep jött létre.

Kiemelt kép: 24.hu/Kálmán Mátyás

A villamos-, busz- és vonatforgalom találkozásánál kialakult új Liget térre a tervezési fázisban az akkor még csak körvonalazódó metró végállomását helyezték volna el. Ezt a tervet végül még a városközpont tervezése közben elhagyták, egy, a mai Stadionok végállomástól nyíló, a Hungexpo érintésével ide érkező szárnyvonal gondolata azonban fennmaradt – ennek figyelembevételével született meg a BUVÁTI-tervező Pomsár János aluljárórendszere, valamint a később a metró fogadóépületeként is használható, Miklós Balázs által tervezett, tér alá süllyesztett szolgáltatóház.

Kiemelt kép: 24.hu/Zsótér Indi Dániel

A rámpákkal, az aluljárón át, illetve lépcsőkkel is megközelíthető, egyedi gömblámpáival és felülvilágítóival stílusában igen újszerű épületet 1976-ban nyitották meg. A kerület lakói azonban nem vigyáztak rá, a vandalizmus nyomait pedig nem javították ki.

Közben a metróállomás terve is elfelejtődött, a szolgáltatóház és az aluljárók pedig egyre furcsább hellyé váltak: az emberek inkább a felszínen közlekedtek, kockáztatva a baleseteket, a föld alatt pedig hajléktalanok és bűnözők húzták meg magukat. Felújításról szó sem volt, az aluljárókat 2008-ban lezárták.

Kiemelt kép: 24.hu/Bárdi Bálint

A kerületi önkormányzat az elmúlt években többször is tervbe vette a közelmúltig részben magántulajdonban lévő épület megmentését, így a többi között rendőrautó-múzeumot és termelői piacot is terveztek a belső térbe. Végül ezek egyike sem valósult meg, most pedig az épület is örökre eltűnik.

Legfrissebb videók
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik