Közélet

Nacionalista tüntetőkre csaptak le az orosz hatóságok

Több tucat embert tartóztattak le a rohamrendőrök.

Az orosz rohamrendőrök több tucat embert tartóztattak le azok közül, akik részt vettek egy kormányellenes nacionalista felvonuláson. „Szabadságot a politikai foglyoknak”, „Putyin egy tolvaj” – ilyen szlogeneket skandáltak a tüntetők, főként fiatal férfiak, akik között skinheadek is voltak.

A letartóztatásokra azután került sor, hogy a rendőrök megtiltották a tüntetőknek, hogy transzparenseket tartsanak fel. Ezután a szervezők hivatalosan lefújták a felvonulást.

A TASZSZ hírügynökség információi szerint több mint harminc embert tartóztattak le. Hivatalos rendőrségi adatot még nem tettek közzé. A politikai aktivisták letartóztatását monitorozó OVD Info szerint 41 embert fogtak el, köztük az egyik szervezőt, Konsztantyin Filint. A Nacionalisták Pártjának vezetője, Ivan Belecki az Interfax hírügynökségnek több mint hetven letartóztatottról beszélt. Korábban ugyanő a Facebookon arról számolt be, hogy a rendőrség házkutatást tartott otthonában a tüntetés előtt.

A rendőrség szerint mintegy 200 ember vett részt a tüntetésen, az AFP tudósítója szerint háromszázan voltak.

Az orosz nacionalista mozgalom az elmúlt években kettészakadt – egy részük támogatja a Krím megszállását, más részük pedig kritikus Vlagyimir Putyin elnökkel. Több nacionalista vezetőre lecsapott az orosz igazságszolgáltatás, vannak közülük, akik börtönben, mások emigrációban élnek. A szervezők közti nézetkülönbségek miatt idén két felvonulást is tartottak Moszkvában a nacionalisták a Nemzeti Egység Ünnepén. (AFP)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik