Közélet

Playboy-modell fektetné két vállra Putyint

Kszenyia Szobcsak édesapja jó barátja volt a jelenlegi orosz elnöknek, most mégis a babérjaira tör. A 35 éves celeb képviselheti a liberális ellenzéket a jövő évi választásokon, de az is elképzelhető, hogy titokban a Kreml kezére játszik.

Kszenyija Szobcsak Instagram-fiókja cseppet sem hasonlít egy átlagos elnökjelölt közösségi oldalára. A szállodai reggelikről készült fotók, a helikopterekben lőtt szelfik és a divatbemutatókon kivágott, flitteres ruhában való pózolás sem feltétlenül azt sugallja, hogy a 35 éves nő Vlagyimir Putyin babérjaira tör.

Márpedig a televíziós műsorvezető, korábbi Playboy-modell október végén bejelentette, hogy indul a jövő évi orosz választásokon. Nemcsak a nyugat felé hajló szavazókat képviseli majd, hanem mindazokat, akiknek elegük van a lopásból és a hatalommal való visszaélésből.

Szobcsak számára rögös és különös út vezetett a férfi magazinokban pózolástól az elnöki kampányig. Egy évtizeddel ezelőtt aligha gondolta bárki, hogy egy napon majd szavazni lehet rá a választásokon. A kilencvenes években tett szert országos hírnévre, amikor egyre többször tűnt fel valóságshow-k műsorvezetőjeként. Ő volt például a Big Brother orosz verziójának a házigazdája. Piacra dobott egy parfümöt Hogyan házasodj egy milliomossal márkanéven, majd ezzel a címmel kiadott egy könyvet is, amelynek hátoldalán nagybetűkkel az olvasható: Elég oligarcha van körülöttünk!

És ha ez sem lenne elég, 2006-ban az orosz Playboy címlapján pózolt miniszoknyában és melltartóban.

Most a Kremlt akarja bevenni

Indulását még október 18-án jelentette be Youtube-csatornáján közzétett videójában, az orosz lapok pedig nem késlekedtek emlékeztetni mindenkit a múltjára. Gúnyosan jegyezték meg többen, hogy könnyebb lenne elképzelni Putyint egy valóságshow műsorvezetőjeként, mint Szobcsakot elnöknek.

Úgy reagált a kritikákra, hogy

nem fontos, ki voltál, csak az, hogy mivé válsz. Ronald Reagan is színészként dolgozott, mielőtt az Amerikai Egyesült Államok elnöke lett.

Fotó: Sputnik/Alexey Filippov

Apja segített Putyinnak felemelkedni

Az egyik legnépszerűbb orosz celeb 1981-ben született Szentpéterváron, és nagyon nehezen barátkozott meg tinédzserként a gondolattal, hogy polgármester apja miatt kemény szabályok szerint kell élnie. Apja halála után Moszkvába költözött, ahol a neves MGIMO egyetemen végzett politikatudomány szakon mesterképzésen. De amint befejezte tanulmányait, magával ragadta az éjszakai élet, sűrűn váltogatta magas rangú pozíciókat betöltő barátait, és ezzel rendszeresen a bulvárlapok címlapjaira került.

Szobcsakról sokan azt állítják, hogy a kamerák előtt szándékosan játssza meg a komolytalan szőkét. Erre úgy reagált, hogy neki teljesen mindegy mit gondolnak róla, ha ebből pénzt kereshet, úgyis ő tudja igazán, hogy ki is valójában.

A pénzzel valóban nem volt gondja: 2011-ben a komránykritikus megszólalásai miatt felbontották szerződéseit az állami televíziónál, de a Forbes becslései szerint addigra 2,8 millió dollár vagyonra tett szert.

2011 decemberében Moszkvában százezres tömeg előtt mondott beszédet egy kormányellenes demonstráción, majd a következő hetekben, hónapokban rendszeresen megjelent a hasonló tüntetéseken.

Fél évvel később, 2012 júniusában Putyin újraválasztását követően rendőrök jelentek meg a Vörös téri luxusapartmanjánál. Amikor csöngettek, Szobcsak azt hitte, hogy a takarítónő érkezett, de fegyveresekkel találta magát szemben. Az egyenruhások több mint egymillió dollárt foglaltak le a széfjéből, mert arra gyanakodtak, hogy ebből finanszírozza a megmozdulásokat. Végül hosszú jogi csatát követően sikerült visszaszereznie a pénzét.

Szobcsakot családi szál fűzi Putyinhoz.

Édesapja, Anatolij Szobcsak néhai szentpétervári polgármester volt az 1991-ben, aki helyettesének nevezte ki és ezzel bevitte az akkor még ismeretlen Putyint a nagypolitikába. Putyin barátként és mentorként tekintett a 2000-ben szívinfarktus következtében elhunyt korábbi főnökére. Szobcsak édesanyja, Ljudmila Naruszova pedig szenátor az orosz parlament felsőházában.

Kszenyija Szobcsak úgy emlékszik vissza azokra az időkre, hogy Putyin csak egy volt a sok férfi közül, akik apját körülvették. Egy interjúban arról beszélt, hogy még egy jégkrémet sem kapott a későbbi orosz elnöktől, és hogy egyáltalán nem tulajdonított neki jelentőséget. Felröppent a pletyka, miszerint Putyin a keresztapja, de ezt az információt cáfolta.

Putyin kezére játszik?

A hatalmon lévő elnök idáig nem jelezte szándékát, hogy jövőre újraindul, de természetesen ez a legvalószínűbb forgatókönyv. Putyin hátradőlhet a székében, hiszen a közvélemény-kutatások szerint a választópolgárok 80 százaléka elégedett a munkájával.

Szeptemberben ugyanakkor a Vedomosti című lap arról cikkezett, hogy a Kreml aggódik a választás miatt, mert annyira lefutottnak tűnhet, hogy rekord alacsony lehet a részvételi arány. Emiatt megpróbáltak keresni egy női jelöltet, aki felélénkítheti a kampányt.

Az ellenzéki New Times szerint Szobcsaknak felajánlották, hogy visszatérhet az állami tévéhez és átveheti az államilag finanszírozott lap, a Russia Today irányítását, ha liberális jelöltként szembeszáll Putyinnal.

A Kremlnek Szobcsak jelenléte elterelő hadműveletnek sem lenne utolsó.

Fotó: Anadolu Agency/Sefa Karacan

Alekszej Navalnij, a legjelentősebb kormányellenes politikus az illegális tüntetések szervezése miatt nem indulhat az elnökválasztáson. A Kreml nem is attól fél, hogy meg tudná szorongatni Putyint, hanem hogy olyan információk birtokában van, aminek nem szabadna napvilágot látnia. Szobcsak tökéletes alternatíva, mert tényleg az ellenzéket képviseli, de a korrupciót illetően semmilyen konkrétummal nem szolgálhat.

Szakértők megkérdőjelezték, hogy Szobcsak a Kreml segítsége nélkül egyáltalán össze tudná-e gyűjteni az induláshoz szükséges 300 ezer aláírást. A celeb erre csak annyit mondott, hogy ötmillió követője van az Instagramon, és még ha nem ért is mindenki egyet a politikai nézeteivel, az aláírások megszerzése nem lesz akadály számára.

Azt nem tagadja, hogy még a bejelentés előtt közölte Vlagyimir Putyinnal az indulási szándékát.

A Kremlben forgattunk egy dokumentumfilmet édesapámról, és szerettem volna Putyin szemébe mondani, hogy indulok ellene. Úgy tűnt, hogy nem elégedett a hírekkel. Azt mondta, mindenki saját maga hozza meg a döntéseit, de vállalni is kell értük a felelősséget. Nem tudom, pontosan mit értett ezalatt

– mondta.

Szobcsak népszerűségéről egyébként mindent elárul, hogy az orosz lakosság 95 százaléka ismeri őt, ennél jobb aránya pedig csak Putyinnak van az országban. A tanácsadója szerint az egész életét annak szentelte, hogy híressé váljon.

Egy biztos, hogy Szobcsak politikai értelemben könnyűsúlyú Navalnijhoz képest, és maga is közölte, ha az orosz ellenzék vezéralakja valamilyen csoda folytán indulhatna, ő azonnal visszalépne. De ezt valószínűleg ő és a Kreml sem szeretné.

Kiemelt kép: Getty Images/Victor Boyko

Ajánlott videó

Olvasói sztorik