Nagyvilág

Putyin fejet hajtott a sztálini terror áldozatai előtt

Humanista napot fogott ki minden oroszok elnöke: Sztálint bírálta, a választási részvételt féltette, biológiai mintákról beszélt.

A politikai megtorlásokra nincs mentség, azokat nem szabad elfelejteni – jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök a sztálini megtorlások áldozatainak állított első jelentős moszkvai emlékművének hétfői felavatásán.

Putyin, aki beszédében minden eddiginél határozottabban ítélte el a kommunizmus bűneit, emlékeztetett rá, hogy koholt és abszurd vádak alapján bárkit el lehetett ítélni, milliókat bélyegeztek a nép ellenségének, lőttek agyon, nyomorítottak meg, börtönöztek be vagy száműztek. Szerinte a megtorlások az egész népnek tragédiát jelentettek, és olyan csapást mértek a társadalomra, amit az még ma is megérez. Elmondta:

Ezt a szörnyű múltat nem lehet kitörölni a nemzeti emlékezetből, és mentséget sem lehet rá találni.

Hozzátette, hogy mentség még az úgynevezett felsőbb népérdek sem lehet. Szerinte a történelmet megpróbálják többféleképpen magyarázni, de “amikor a megtorlásokról, milliók haláláról és szenvedéséről van szó, akkor elegendő felkeresni a butovói lőteret vagy a megtorlások áldozatainak tömegsírjait, amikből nem kevés van Oroszországban, hogy megértsük: ezekre a bűncselekményekre semmilyen mentség sem lehet”.

Putyin hangsúlyozta, hogy a politikai megtorlások egyértelmű és világos értékelése segít megakadályozni azok megismétlődését. Szavai szerint Oroszországban most “a bizalom és a stabilitás értékeire” kell támaszkodni.

Abban az Oroszországban, ahol Sztálin még mindig az egyik legnépszerűbb figura, és nem ritkák a politikai gyilkosságok.

A Gyász Fala elnevezésű emlékművet, Georgij Franguljan munkáját a Szadovoje körút és a Szaharov sugárút sarkán állították fel. Az eltávozottak és életben maradottak alakját megörökítő bronz monumentális féldombormű fal tervét 300 pályamunka közül választották ki emberi jogvédő aktivisták. Az emlékművön számos nyelven szerepel az “emlékezz” szó.

Putyin biológiai mintáktól fél

Az orosz elnök megjelent egy, a civil társadalom fejlesztése és az emberi jogok kérdésében illetékes tanács hétfői tanácskozásán is, ahol érdekes dolgokat mondott. Akadt egy felvetés, miszerint külföldről kb. egymillióan nézték meg a szeptember 10-i alsóházi és helyhatósági választásokról készült felvételeket. Putyin erre elég ruán reagált:

A felvételek még csak rendben volnának, de tudják önök azt, hogy országszerte biológiai anyagot is gyűjtenek? Ráadásul különböző etnikumú és az Oroszországi Föderáció különböző földrajzi pontjain élő emberektől. Na, az itt a kérdés, hogy ezt miért teszik

Részleteket nem mondott, csak közölte, hadd tegyék, az oroszoknak nem kell félni. Problémának nevezte viszont a csökkenő választási részvételt
Egyetértett azzal, hogy a választásokat megfigyelő szervezeteket szociális non-profit szervezetekké minősítsék. Ha már civilek: Putyin szerint 165-ről 89-re csökkent a külföldi ügynökként bejegyzettek száma. Ez a non-profit szervezetek mindössze 0,39 százalékát jelenti. Az idén bejegyzett külföldi ügynökszervezetek száma negyede a tavalyinak.

Ennek oka szerinte hogy az érintett non-profit szervezetek változtattak álláspontjukon, például felhagytak a politikai tevékenységgel vagy a külföldi támogatások elfogadásával. Putyin egyebek között nem zárta ki egy elnöki amnesztiatanács felállításának lehetőségét.

A közelmúlt két, nagy port felvert ügyével kapcsolatban kijelentette, hogy a Tatyjana Felgengauer, az Eho Moszkvi rádió műsorvezetője ellen egy elmeháborodott által elkövetett támadásnak nincsen semmi köze a szólásszabadsághoz, és hogy Kirill Szerebrennyikov rendező ellen nem politikai ügyben, hanem gazdasági bűncselekmény miatt nyomoznak. A hatalom pedig nem szándékozik üldözni a kultúra művelőit.

Putyin kijelentette, hogy ki kell vizsgálni, miért tartottak házkutatást két Kemerovo megyei vloggernél, a Nemagia elnevezésű YouTube-csatorna szerzőinél. A TASZSZ szerint a tanácskozáson nevek nem hangzottak el, de valószínűleg Mihail Pecsorszkijról és Alekszej Pszkovityinről van szó, akiket Oleg Tyinykov üzletember perelt be. Az elnök szerint “szégyenletes” lenne, ha kiderülne, hogy a hatóságok az oligarcha megrendelésére léptek fel.

(MTI alapján; Kiemelt kép: Europress / AFP / Maxim Shipenkov)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik